Πομπέο για κυπριακή ΑΟΖ: Θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο

Στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Η Αμερική έχει ένα μεγάλο συμφέρον για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής (…) Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί» υπογραμμίζει.

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα», προειδοποιεί μάλιστα για την έντονη επενδυτική δραστηριότητα του Πεκίνου στην Ελλάδα, στην σκιά του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου.

Για το λόγο ύπαρξης του ΝΑΤΟ σήμερα αποσαφηνίζει ότι «υπάρχουν προκλήσεις στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες όπου κράτη όπως η Ελλάδα κινούνται στην ναυτιλία και στις μεταφορές».

Ο κ. Πομπέο χαιρετίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «έχει γυρίσει σελίδα, έχει μια πραγματική ευκαιρία για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη» και ότι προσελκύει διεθνείς επενδύσεις. Χρησιμοποιεί μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση τα έως στιγμής πεπραγμένα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες δικαίου»

Για την Τουρκία παρατηρεί «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από την Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε, δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου δηλώνει ότι «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου».

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει την δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία», επισημαίνει ο Μάικ Πομπέο.

«Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται…»

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμηνύει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».


Διάφορα Άρθρα