Πολεμική πείρα αποκτούν οι Α/Α των Patriot της ΠΑ στη Σ.Α

Την ελληνική αντιπυραυλική συστοιχία Patriot που βρίσκεται ενεργή στην Σαουδική Αραβία πρόκειται να επισκεφθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις της χώρας μας με την Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και οι ευχαριστίες των Σαουδαράβων για το Patriot που στείλαμε εκεί είναι συνεχείς.

Στην πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί στην Σαουδική Αραβία μια μικρή ελληνική βάση με 91 Στελέχη, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, τα έξοδα των οποίων (διατροφή και στέγαση) έχει αναλάβει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει μόνον την μισθοδοσία τους.

Όντως έχουν αλλάξει πολλά στις Ελληνο-Σαουδαραβικές σχέσεις από τότε που στείλαμε το Patriot. Είναι πιθανόν να διερωτηθείτε ποιο το όφελος για την χώρα μας. Είναι πολλαπλό, αφού οι δικοί μας στρατιωτικοί αποκτούν πολεμική εμπειρία στη χρήση των Patriot.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΓΕΕΘΑ αντικαθιστά κάθε λίγο και λιγάκι το προσωπικό που βρίσκεται εκεί, ώστε και άλλοι Έλληνες στρατιωτικοί να αποκτήσουν αυτή την πολύτιμη εμπειρία, της απόκρουσης ρουκετών βλημάτων κτλ..

Άλλωστε οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών γίνονται πλέον σε άλλο επίπεδο. Αυτές τις ημέρες 6 Σαουδαραβικά F-15 βρίσκονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για συνεκπαίδευση με ελληνικά F-16, ενώ σε λίγες ημέρες ελληνικά F-16 θα βρεθούν (με την επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ) στη Σαουδική Αραβία για κοινές ασκήσεις.