Πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο …Κατοχικός ηγέτης Τατάρ

Πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σύμφωνα με το διαβατήριο που κατέχει και  ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τουρκοκυπριακά μέσα να αναφέρουν και πολλούς άλλους Τ/κ πολιτικούς.

Τον χορό των αποκαλύψεων άνοιξε η εφημερίδα Αβρούπα, με πρωτοσέλιδο το διαβατήριο του κατοχικού ηγέτη.

Σε αντίτυπο του διαβατηρίου που  εξασφάλισε το Σίγμα φαίνεται ότι επίσημη διεύθυνση δηλώθηκε ο «Άγιος Ανδρέας» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ημερομηνία καταχώρησης έγινε το 2000, δηλαδή, πριν το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων, ενώ η έκδοση φέρεται να έγινε κατά πάσα πιθανότητα το 2006.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί ο τρόπος εξασφάλισης των διαβατηρίων Τατάρ και Σανέρ:

–«Ο Τατάρ το εξασφάλισε μέσω γνωστών τον Ιούνιο του 2000, πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Τότε, όσοι ήθελαν το διαβατήριο το έπαιρναν μέσω γνωστών στον «νότο»».

 –«Το διαβατήριο του Ερσάν Σανέρ και της συζύγου του το είχαν τότε φέρει Ε/Κ συνδικαλιστές που ήταν καλεσμένοι των Τ/κ εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα και αναζήτησαν το ζεύγος Σανέρ μέσω του Σενέρ Ελτζίλ».

Ο κατοχικός ηγέτης παραδέχθηκε  την έκδοση διαβατηρίου.  

«Γεννήθηκα πριν το 1974, έχω, αλλά δεν το χρησιμοποίησα. Εάν υπάρχει τρόπος, θα το επιστρέψω. Ο Αναστασιάδης θέλει να πει: «Πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε μένα».

Τόσο ο Τατάρ, όσο και άλλοι Τ/κ πολιτικοί, έκαναν λόγο για αναγκαιότητα, καθώς αυτά τα έγγραφα εξασφαλίζουν ελευθερία διακίνησης και μειωμένα δίδακτρα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν προτίθεται ν’ αρχίσει διαδικασία μαζικής ανάκτησης εγγράφων, ούτε από  Τ/κ πολιτικούς που αμφισβητούν ρητώς την Κυπριακή Δημοκρατία.