Πώς έφθασαν τα βαρέα όπλα της Α’ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο…Μια άγνωστη πτυχή της Επιχείρησης «ΝΙΚΗ»

Πώς έφθασαν τα βαρέα όπλα των Καταδρομών στη …Κύπρο !

Πώς ο Ηρωικός  Επισμηναγός  Πετρουλάκης  παράκουσε τις διαταγές του ΓΕΑ  και έσωσε τους Καταδρομείς και το αεροδρόμιο !Μια άγνωστη πτυχή της Επιχείρησης ΝΙΚΗ !

Νύχτα στη Σούδα έχουν απογειωθεί για την Κύπρο 14 αεροσκάφη  το 15πέμπτο   Αεροσκάφος μπαίνει στο διάδρομο απογειώσεων έτοιμο για απογείωση ώρα 00:01 …
 Υπήρχε σαφής  εντολή του  ΓΕΑ όσα αεροσκάφη είναι να  απογειωθούν με τα τα μεσάνυχτα ,να μην το κάνουν γιατί δεν θα υπήρχε ο προβλεπόμενος χρόνος επιστροφής !
Ο Χειριστής  του 15πεμπτου αεροσκάφους τυπικός ; ρωτάει μέσου ασυρμάτου το πύργο ελέγχου αν θα απογειωθεί ή όχι, μετά από παρέλευση… 4  λεπτών ο πύργος δίνει εντολή να μην απογειωθούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη υπακούει ,ο 15 πέμπτος και ο 16έκτος

Εκείνη τη στιγμή ο ηρωικός Χειριστής  του 17 έβδομου αεροσκάφους κλείνει τον ασύρματο τραβάει πίσω τον μοχλό των καυσίμων ορμάει στον χωματόδρομο και μπαίνει μπροστά από τα προπορευόμενα αεροσκάφη !

52-187
ΝΙΚΗ:17
00.17
00.25;
Πετρουλάκης Ευάγγελος
Παπασταματίου Νικόλαος
Γραμματικός Ιωάννης
Καραταϊρης Σωτήριος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Το τελευταίο αεροσκάφος που
έφυγε απο την Σούδα και έξω
απο τα χρονικά όρια των
απογειώσεων.
Ο Πιλότος απογειώνεται και έσωσε την μονάδα των καταδρομών της Κύπρου μετέφερε μόνο τα βαρέα όπλα της  Μονάδος που τα είχε φορτώσει αυτός και το πλήρωμα του όταν του το ζήτησε διοικητής Παπαμελετίου κόντρα στις διαταγές να μην πάρουν βαρέα όπλα !
Αυτά τα όπλα ήταν εκείνα που έσωσαν την μονάδα και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας !
Είχε όλα τα πολυβόλα ,τα αντιαρματικά τα πυρομαχικά τους τα ΠΑΟ και τα τυφέκια των Ελεύθερων σκοπευτών …

Αν ο Επισμηναγός – τότε – Ευάγγελος Πετρουλάκης δεν είχε επιμείνει έντονα στο να απογειωθεί, παρά την εντολή που πήραν πέντε συνολικά Νoratlas να σβήσουν τους κινητήρες τους καθώς δεν είχαν προλάβει να φύγουν από τη Σούδα ακριβώς μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, τότε η μοίρα της Λευκωσίας και της Κύπρου θα ήταν χειρότερη.

Κι αυτό γιατί το ΝΙΚΗ-17 μετέφερε τα βαρέα όπλα (και όχι απλώς τα … πυρομαχικά ) της Μοίρας των Καταδρομέων, τα οποία μάλιστα κατά την διάρκεια του Αττίλα 2 τον Αύγουστο του 1974 χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της επίθεσης με άρματα μάχης που έκαναν οι Τούρκοι προς την Λευκωσία.

Το πολύτιμο φορτίο μάλιστα, το ξεφόρτωσαν μόνοι τους οι αεροπόροι, πριν απογειωθούν και πάλι από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα!

Όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα είχε γίνει, αν το πολύτιμο αυτό φορτίο (τα αντιαρματικά και τα βλήματα τους) δεν είχε φτάσει στην Κύπρο.

Για την Ιστορία εκείνοι  οι Πιλότοι που δεν βρήκαν δήθεν την Κύπρο και γύρισαν πίσω !!! Έγιναν Αρχηγοί της Αεροπορίας  και ακόμη Α/ΓΕΕΘΑ ...Ενώ οι ήρωες δεν έφτασαν ούτε στο ΑΤΑ …
Για να μην ξεχνιόμαστε γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε στο αίμα μας να πελεκάμε τον καλύτερο !
Χρειάστηκε να περάσουν 42 ολόκληρα χρόνια και επιτέλους την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, στο χωριό Άγιος Βασίλειος, στον ομώνυμο Δήμου του Ρεθύμνου, να γίνει η τιμητική εκδήλωση για τον κρητικό Αεροπόρο Ευάγγελο Πετρουλάκη, Πτέραρχο ε.α.  και βραβευτεί απο τον τότε  Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο  ΠΝ Αποστολάκη Ευάγγελος

Βετεράνος

  • Γ,ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 20 ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΣΥΝ ΑΡΙΘΜΟΣ C47. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ?

  • Γ,ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΣ

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ 98 F84F + TO 90% TΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΣΟ ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ…..