Πως εξελίχθηκε το συμβάν του Έβρου σε «Ομηρεία» και πως ο Ερντογάν …Άρπαξε την ευκαιρία!

Την ώρα που η ΕΔΕ  για τα γεγονότα  στον Έβρο απο τον Υπαρχηγό και ΓΕΠΣ του ΓΕΣ γύρναγε πίσω απο το ΓΕΕΘΑ και τελικά παραδόθηκε σήμερα   , ψάχνοντας τυχόν ευθύνες σε χαμηλόβαθμα Στελέχη του Στρατεύματος  ,καλό θα είναι να δούμε ξεκάθαρα τα γεγονότα τότε και να δούμε γιατί δεν αντιδράσαμε, ειδικά τις πρώτες ώρες !

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες το ΓΕΣ ενημερώθηκε άμεσα για ο επεισόδιο στον Έβρο και η ενημέρωση της Ιεραρχίας και της Πολιτικής Ηγεσίας  ήταν άμεση & σε όλα τα επίπεδα !

Το πρώτο και σοβαρό λάθος έγινε απο την πλευρά της  Στρατιωτικής Ιεραρχίας  που έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Στρατηγό Χαλούσι Ακάρ  που ήταν μαζί με τον Ερντογάν  σε Περιοδεία !

«Πανέξυπνα ο Στρατηγός ΑΚΑΡ μην ξεχνάτε ότι είναι Νατοϊκός Αξιωματικός  ενημερώνει ότι δεν γνωρίζει το γεγονός και ζητά χρόνο για να ενημερωθεί !» ( Κανείς  απο την Ιεραρχία δεν έχει εκτιμήσει τις δηλώσεις του οτι μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα πόλεμο σε Συρία,Ιράκ και Αιγαίο)

Ενημερώνει τον Ερντογάν που σαν γύπας άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε την εντολή στον Αρχηγό της Στρατοχωροφυλακής το μόνο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων ,υπό τον Υπουργό των Εσωτερικών γνωστό Γεράκι και φίλο του που εμπιστεύεται να πάρει την υπόθεση πάνω του !

Ο Στρατηγός Ακαρ  στην δεύτερη επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ τον διαβεβαιώνει οτι θα κάνει τα πάντα για την απελευθέρωση  των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών ,αποκοιμίζοντας την Στρατιωτική Ηγεσία που μεταφέρει την επικοινωνία στην Κυβέρνηση και που όλοι εκτιμούν οτι θα ΄λήξει άμεσα το Επεισόδιο !

Κανένας δεν εκτίμησε ότι ο Στρατηγός Ακαρ θα μπορούσε με ένα τηλεφώνημα να κάνει τον Στρατάρχη της 1ης Στρατιάς να τρέχει και να  μεταφέρει ό ίδιος  αμέσως τους Έλληνες Στρατιωτικούς στο Ελληνικό Φυλάκιο..Αν φυσικά το ήθελε!

Η Κυβέρνηση απέκρυψε το γεγονός και όλοι  περίμεναν μια ευτυχή κατάληξη …Αλλά όσο πέρναγαν οι ώρες οι πληροφορίες απο τον Έβρο δεν ήταν οι αναμενόμενες!

Ο Τούρκος Ταξίαρχος  έκπληκτος ενημερώνει τον Διοικητή  της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας οτι η υπόθεση ξέφυγε από τα χέρια του και έχει ήδη πάει στην Στρατοχωροφυλακή ,εξ ου και η μεταφορά των Ελλήνων στην Ανδριανούπολη ,φοβούμενη Στρατιωτική αντίδραση των Ελληνικών Δυνάμεων που δεν έγινε ποτέ …Ούτε καν σκέψη δεν υπήρχε

Την άλλη ημέρα το πρωί αποφασίζεται και εκδίδεται η Ανακοίνωση του ΓΕΣ που μόνο «Στρατιωτική» δεν ήταν για τους γνωρίζοντες …Ακόμη και τότε ακόμη  η Κυβέρνηση δεν παίρνει φωτιά ,ο ΥΕΘΑ παρέστη στην Ορκωμοσία των ναυτών στον Πόρο !!

Ακριβώς στο μήκος κινείται και φυσική Στρατιωτική Ηγεσία που συνεχίζει τις Κρίσεις λες και δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε !

Πέρασαν 4 ημέρες για να πάει ο Α/ΓΕΣ επιτόπου στον Έβρο …Ενώ αποδείχθηκε οτι η Επικοινωνία μεταξύ των δύο Α/ΓΕΕΘΑ δεν υπήρχε σε πραγματικό Στρατιωτικό επίπεδο και φυσικά  διακόπηκε !

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για σύνηθες περιστατικό και αμολά στα Κανάλια Υπουργούς ,βουλευτές και παρατρεχάμενους σε μια προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι και να κατευνάσει την αγανάκτηση  ,ελπίζοντας να μην υπάρχει δυναμική αντίδραση των Πολιτών ,υπολογίζοντας ακόμη και σήμερα το Πολιτικό κόστος ! (Απίστευτο)

Τα ερωτήματα όμως πέφτουν και στην Στρατιωτική Ηγεσία και ειδικά στο 4ο Σώμα Στρατού …Υπήρχε ενημέρωση και σχετική διαταγή στα Στελέχη που υπηρετούν στα όρια να είναι στην πρίζα ,αφού έβλεπαν κινήσεις στα Σύνορα που δεν ήταν συνηθισμένες για την εποχή ;

Υπήρχαν αποδέσμευση των κανόνων  εμπλοκής και γιατί δεν αντέδρασαν και οι ίδιοι οι Στρατιωτικοί κατά την διάρκεια της Σύλληψης ;…Ποιες ήταν οι Εισηγήσεις των Στρατιωτικών αν τυχόν υπήρχαν το βράδυ της Πέμπτης  για πιθανή αντίδραση στο χειρότερο Σενάριο ;

Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και στο διαδίκτυο για Ασκήσεις αντίδρασης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Παραμεθόριο ,πως κλήθηκαν να εκτιμήσουν και να  αντιδράσουν οι Ελληνικές Δυνάμεις …

Υπήρχε σχεδιασμός για Στρατιωτική Αντίδραση και αν ναι γιατί δεν εφαρμόστηκε σε ενδεχόμενη αρπαγή και Αιχμαλωσία Οπλιτών  και Αξιωματικών απο τις εχθρικές Δυνάμεις ;

Το να ρίξουμε τις ευθύνες σε Λοχαγούς και Ταγματάρχες ,ακόμη και στους ίδιους τους Αιχμαλώτους σήμερα Στρατιωτικούς  δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ,να το καταλάβουν καλά όσοι έχουν την ευθύνη της χώρας !

Θα επανέλθουμε αφού θέσουμε ακόμη ένα ερώτημα …Η ΕΥΠ ενημέρωσε την Πολιτική Ηγεσία της Χώρας για τις Κινήσεις των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Τουρκίας  και για το ενδεχόμενο τυχόν  επεισοδίου στον Έβρο ;

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών που απο τότε που ο Στρατηγός Κωσταράκος ήταν Α/ΓΕΕΘΑ ήταν στα σχέδια γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ ;.

Η ΕΔΕ τελικά παραδόθηκε σήμερα και ο ΥΕΘΑ βγήκε και είπε οτι το επεισόδιο ήταν προσχεδιασμένο …Απο που έχει τώρα τις πληροφορίες ο ΥΕΘΑ απο την ΕΔΕ ή προέκυψαν μετά απο έξι μήνες νέα στοιχεία ;

..Το μόνο που ξέρουμε δυστυχώς να κάνουμε καλά είναι παιδικούς Σταθμούς , Ηοτ-Spot και άλλα συναφή με το «Στρατιωτικό λειτούργημα»

Βετεράνος

 

  • Stratus

    μα εάν δεν τιμωρήσεις τους από κάτω πώς θα έχουν τον φόβο και οι από πάνω!!!