Πότε επιτέλους θα πετάξουν & τα υπόλοιπα 4 «P3B ORION»…Που το πάει η ΕΑΒ;

Η εμπειρία της Ελληνοτουρκικής κρίσης κατέδειξε στους επιτελείς ότι τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας αποτελούν ένα από τα ‘’όπλα’’ του Στόλου στον έλεγχο του Αρχιπελάγους και στο ‘’κυνήγι’’ των Τουρκικών υποβρυχίων.

«Τον κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των τεσσάρων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P3B ORION φέρεται να κρούει προς την ΕΑΒ η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα έως το 2024 η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα πρέπει να έχει παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό και τα τέσσερα αναβαθμισμένα ΑΦΝΣ.

Αρχικά η πρόβλεψη ήταν για παράδοση των δύο πρώτων αναβαθμισμένων MLU (Middle Life Upgrade) P3B μέσα στο 2022 και των υπόλοιπων δύο μέσα στο 2023 όμως αυτό ήδη δείχνει εξαιρετικά αμφίβολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα των P3 αυτή την περίοδο εργάζονται περίπου 50 τεχνικοί κυρίως σε ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εργασιών απαιτούνται τουλάχιστον 200 προκειμένου η αναβάθμιση να προχωρήσει εντός του χρονοδιαγράμματος και χωρίς καθυστερήσεις.

Ο ιδανικός αριθμός τεχνικών ώστε το πρόγραμμα να επιταχυνθεί και τα αεροσκάφη να ολοκληρωθούν εντός της προθεσμίας εκτιμάται ότι είναι περίπου 60 τεχνικοί ανά αεροσκάφος για ταυτόχρονη εργασία και στα τέσσερα P3.

Ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ βρίσκονται όλα τα απαραίτητα απάρτια και ανταλλακτικά που απαιτούνται για την δομική αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών η οποία θα κοστίσει συνολικά 500 εκ δολάρια.

Με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει ήδη εκταμιευθεί  (380 εκ ) ενώ αναμένεται και αναπροσαρμογή έπειτα από το πέρας της σύμβασης ανάλογα με τον τελικό απολογισμό.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ πάντως ήδη έχει στηθεί ένας χώρος εξομοίωσης με όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα τέσσερα αναβαθμισμένα P3B ORION. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εκπαιδευτούν τα πληρώματα στο 75% των αποστολών τις οποίες θα αναλαμβάνουν τα ΑΦΝΣ.

πηγή :newpost.gr