Πουλά και Τσαμπουκά ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κάνει λόγο για «πολλά άλυτα ζητήματα»  στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών και εκτοξεύει απειλές

Το πρώτο  ζήτημα που βάζει ο  Τούρκος διπλωμάτης είναι  το θέμα των οκτώ στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο  Μπουράκ Οζουγκεργκίν «οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαστικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία».

«Η ενεργειακή εξίσωση της Αν. Μεσογείου να περιλαμβάνει και την Τουρκία» 

Όσον αφορά τις διερευνητικές δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζουγκεργκίν ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος των εξελίξεων.

«Μια «ενεργειακή εξίσωση» στην Ανατολική Μεσόγειο – στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται – δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε η Τουρκία αμφισβήτησε με συνέπεια τη μονομερή γεώτρηση της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

«Ειρηνευτική επιχείρηση» η εισβολή στην Κύπρο

Το Κυπριακό – το οποίο δεν έχει επιλυθεί επί 50 χρόνια – ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής των κ. Τσίπρα και  Ερντογάν, υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης. «Καταρχήν θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο είναι το θέμα», τόνισε.

«Η «ειρηνευτική επιχείρηση» ( Δεν ήτα εισβολή κατά τον Τούρκο πρέσβη ) δεν είναι η αιτία αλλά αποτέλεσμα του προβλήματος» ισχυρίστηκε ο Οζουγκεργκίν προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαιρέθηκε το 1974 όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε από βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυήτριας δύναμης.