Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριτ Μπεν-Αμπα, μιλάει για τις «δραματικές αλλαγές» που συντελέστηκαν στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, για τη μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση και τη μεταμόρφωση του κράτους σε μια σύγχρονη «δημοκρατική χώρα», πρωτοπόρα στην «καινοτόμα οικονομία».
Σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης του Ισραήλ επισημαίνει την αδυναμία για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και τον Λίβανο, «ένα από τα τραγικά κεφάλαια της ιστορίας μας», όπως λέει, καθώς και για τις επικίνδυνες προκλήσεις που εμφανίζει το συριακό, χωρίς η ίδια να διαβλέπει σύντομα φως στο τούνελ του πολέμου.
«Ασφαλή σύνορα» είναι για μας κόκκινη γραμμή, υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία την «ανησυχία» του Ισραήλ για την ιρανική παρουσία στη Συρία που τείνει να μονιμοποιηθεί.
Η κ. Μπεν-Αμπα μιλάει με τα θερμότερα λόγια για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου και για τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.
Στις 8 Μαίου αναμένεται τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία, όπου οι τρεις ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τα «περιφερειακά και παγκόσμια θέματα που αφορούν την περιοχή» καθώς και για τους τομείς συνεργασίας όπως «η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα».
Σε ένα άλλο τραπέζι, την ίδια μέρα, οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα πιο φρέσκα στοιχεία ως προς τη βιωσιμότητα των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων στην Α. Μεσόγειο και κυρίως για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, του οποίου η υλοποίηση ή όχι αναμένεται να αποφασιστεί εντός του τρέχοντος έτους, το οποίο και θεωρείται κρίσιμο.
Η πρέσβης του Ισραήλ στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρεται επίσης στην «ευρεία» στρατιωτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι «πολύ σημαντική αυτούς τους καιρούς» που «οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο».
«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι πολύ μεγάλος ο προβληματισμός και για τις δύο χώρες μας», λέει χαρακτηριστικά.
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ιδιαίτερη αισιοδοξία, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» και ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους ισραηλινούς επιχειρηματίες και επενδυτές να ενδιαφερθούν για την ελληνική αγορά».