Πρώην πράκτορας της Μοσάντ: Το Ισραήλ πίσω από την έκρηξη στη Νατάνζ και τη δολοφονία επιστήμονα

Ο Γιόσι Κοέν, που αποχώρησε από τη θέση του στην ισραηλινή υπηρεσία, προχώρησε σε εξαιρετικά σημαντικές αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Μοσάντ στις συγκεκριμένες ενέργειες.

 

Μιλώντας μετά την απόσυρση από τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, ο Γιόσι Κοέν -σε συνέντευξή του- υπονόησε ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από την έκρηξη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και τη δολοφονία ενός από τους πυρηνικούς της επιστήμονες, ενώ προχώρησε και σε μία προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, σύμφωνα με το RT.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ έγιναν στόχος έκρηξης που διέλυσε το σύστημα φυγοκέντρισης, με την Τεχεράνη να κατηγορεί κατευθείαν το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Μία παρόμοια έκρηξη φέρεται να κατέστρεψε εντελώς το δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσα σε μία άλλη υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, νωρίτερα μέσα στον χρόνο.

Τον Νοέμβριο του 2020, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα, όταν δολοφονήθηκε από πυρά αυτόματου όπλου, ένας εκ των κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων του, ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Πάλι κατηγορήθηκε η Μοσάντ ως υπεύθυνη για την επίθεση εκείνη την περίοδο, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Γιαβάντ Ζαρίφ να δηλώνει ότι υπήρχαν «σοβαρές ενδείξεις» ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Συζητώντας τα δύο περιστατικά, ο Κοέν – που υπηρέτησε ως διευθυντής της Μοσάντ από το 2016 έως την περασμένη εβδομάδα, υπονόησε ότι η υπηρεσία του ήταν πίσω από τις επιθέσεις, παρότι σταμάτησε λίγο πριν προχωρήσει σε ξεκάθαρη ομολογία και για τα δύο συμβάντα.

Αναφορικά με τη δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ο Κοέν ομολόγησε ότι ο Ιρανός επιστήμονας ήταν στόχος των υπηρεσιών κατασκοπείας που συγκεντρώνει η Μοσάντ «για πολλά χρόνια» καθώς το Ισραήλ ήταν «εξαιρετικά προβληματισμένο» από την δουλειά του στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο δημοσιογράφος, μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, τόνισε ότι ο «Γιόσι Κοέν δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη για αυτήν την ενέργεια ωστόσο η προσωπική του υπογραφή, βρίσκεται σε όλη την επιχείρηση».

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, «καυχήθηκε» στον δημοσιογράφο ότι οι εγκαταστάσεις της Νατάνζ «δεν φαίνονταν όπως ήταν συνήθως» μετά από την έκρηξη που κατέστρεψε το σύστημα φυγοκέντρισης.

Το δημοσίευμα συνοδευόταν από τις λεπτομερείς εξηγήσεις του δημοσιογράφου Ιλάν Νταϊάν για το πώς η ισραηλινή υπηρεσία πέρασε τα εκρηκτικά στις εγκαταστάσεις, παρότι οι ισχυρισμοί του δεν έχουν δημοσίως επιβεβαιωθεί από το Τελ Αβίβ και δεν είναι ξεκάθαρο το πού βρήκε αυτές τις πληροφορίες.

 

ΠΗΓΗ sputniknews