Πρόκληση Τούρκων και ψευδοκράτους στη Σύνοδο των Τουρκοφώνων

Σε διπλό ταμπλό οι κινήσεις της Τουρκίας εντός των τουρκόφωνων κρατών, όπου έχει ισχυρή επιρροή, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Από τη μια διαμηνύει ότι η επιδίωξή της είναι η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και από την άλλη μιλά για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Ερσίν Τατάρ  βρέθηκε στην Τουρκία για να παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όπως βρέθηκε και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΤΚ.

Ο Ερσίν Τατάρ ήταν χθες στην Άγκυρα για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και είχε κάθε λόγο να εμφανίζεται χαρούμενος …

…καθώς όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του γραφείου του «είναι η πρώτη φορά που η «ΤΔΒΚ» θα συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση με το «συνταγματικό» της όνομα».

Πρόθεσή του ήταν να εκμεταλλευθεί το γεγονός για να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές.

Η παρουσία του Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο του ΟΤΚ διασφαλίστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απηύθυνε και τις σχετικές προσκλήσεις.

Στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στην παράλληλη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΤΚ βρέθηκε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετά από πρόκληση τη Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Οι δύο είχαν συνάντηση στην Άγκυρα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις  Πόστασι (πηγή ΓΤΠ)  ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να είναι κοινός μας σκοπός η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας, των δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και η άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που υφίσταται».Περισσότερα Άρθρα