Ευθεία και ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα του δικαίου της θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε με τη Συνθήκη του Montego Bay το 1982, αποτελεί η τουρκική στάση στην Κύπρο, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ).
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δίκαιο της θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών και εξ αυτού παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι όλων.
«Η Τουρκία έχει απέναντί της και τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος και της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος. Επισήμανε, ακόμη, τη στήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο. Οπως είπε, «είναι ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση να αγωνιστούμε γι’ αυτή τη στάση της Τουρκίας έχοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Κύπρο αλλά τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. και κυρίως την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομιμότητα». «Η Ελλάς είναι εδώ, προκειμένου να προάγει τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα της περιοχής και των συνεργαζόμενων κρατών με αυτήν. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εμείς πάντοτε μεταφέρουμε και στις ΗΠΑ», είπε, εκ μέρους του ΑΗΙ, ο πρόεδρός του Νικ Λαριγκάκης.