Για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας FDI από το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας τέταρτης φρεγάτας FDI».
«Πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά, «ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ για να παραλάβουμε τον «Κίμωνα» θα υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες εδώ».
Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής γι’ αυτό το θέμα ενώ τόνισε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει «με ποσοστό 25% στο πρόγραμμα της τέταρτης φρεγάτας την οποία ελπίζω ότι θα αποκτήσει η πατρίδα μας».
Ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι «μεσοσταθμικά η Ελλάδα επιδιώκει και θα επιτυγχάνει τη συμμετοχή με 25% του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος».
«’Αλλωστε», διευκρίνισε, «η Naval Group έχει αποδεχτεί εγγράφως τη συμμετοχή αυτή με 25%».
Για την «Ατζέντα 2030», είπε ότι είναι μια ριζική μεταμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, «που στοχεύει να μοχλεύσει ακριβώς τις αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσει δι’ αυτών πλούτο και τεχνογνωσία και καινοτομία στην ελληνική κοινωνία μας».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ευχαρίστησε την Naval Group, τα στελέχη της και τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλουν για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών.
Ευχαρίστησε, επίσης, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της πατρίδας μας «για τις προσπάθειες τους, που όπως, «καθιστούν εφικτή αυτή τη στιγμή» αλλά και ευρύτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθιστούν εφικτή «τη δυνατότητα της Ελλάδας να προστατεύει τον εαυτό της, την κοινωνία, τα Ευρωπαϊκά σύνορα στην Μεσόγειο».
«Όχι για να προκαλεί, αλλά για να εγγυάται. Μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής μας πατρίδας, των αξιών της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των γυναικών, το δικαιώματος της καθεμίας και του καθενός να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε αυτόν τον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
Στην τελετή καθέλκυσης παραβρέθηκαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εθνικών Οπλικών Συστημάτων (DGA) στρατηγός (Οπλισμού) Αλεξάντερ Λαχούς, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγού του Γαλλικού Ναυτικού ναύαρχος Νικολά Βοζιόρ και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.
Μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Φορμίων» ο κ. Δένδιας από το το ελικοδρόμιο της 3ης FDI, επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν στην ολοκλήρωση των συζητήσεων των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση μιας 4ης φρεγάτας FDI, του “Θεμιστοκλή”»
Για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του ελληνικού οικοσυστήματος με 25% στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «είναι το πρώτο μεγάλο αμυντικό πρόγραμμα στο οποίο η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα συμμετέχει με το ποσοστό του 25%».
«Περνάμε έτσι», συνέχισε, «από μια φάση που ήμασταν πελάτες και καταναλωτές, σε μια φάση που είμαστε συμπαραγωγοί αμυντικής τεχνολογίας».
«Αυτό», ξεκαθάρισε, «είναι μόνο η αρχή. Με τη βοήθεια αυτής της νέας αντίληψης που διέπει την “Ατζέντα 2030”, με το ΕΛΚΑΚ, με τα χρήματα που μοχλεύονται, με το ReArm Europe η χώρα μας θα μπορέσει να περάσει σε μια νέα εποχή.
Στην οποία όχι μόνο θα αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, όχι μόνο θα αναπτύξει ένα ρωμαλέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας αλλά θα μοχλεύσει ανάπτυξη, πλούτο, θέσεις εργασίας για την ελληνική κοινωνία».
Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, η Ελλάδα «θα μπορέσει να βοηθήσει τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες που έχουν υψηλά προσόντα και έχουν βρεθεί ή μείνει στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και να βοηθήσουν αυτήν την μεγάλη προσπάθεια».