Προμήθεια & 38 ελικοπτέρων» Black Hawk M «για το Στράτευμα …Στα ύψη & η ετοιμότητα της ΔΕΠ

 Το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με ΓΕΣ και ΓΕΑ, ετοιμάζεται να στείλει το προσεχές χρονικό διάστημα επιστολή P&A (Price and Availability) -κοινή για Στρατό και Πολεμική Αεροπορία- προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 38 ελικοπτέρων Black Hawk M ή «Mike», όπως τα αποκαλούν.

Αν όλες οι διαδικασίες κινηθούν ταχύτατα τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανό έως το τέλος του 2023 να έχει κλείσει η συμφωνία και από εκεί -βάσει διακρατικής συμφωνίας- να παραδοθούν στην Ελλάδα κάποια από τα ελικόπτερα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, που θα προέρχονται από την παραγγελία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και έως το τέλος του 2024, με τελική παράδοση του συνόλου των Black Hawk έως το 2027…

 Επί της ουσίας, το ΓΕΕΘΑ εκμεταλλεύεται τη μεγάλη παραγγελία του αμερικανικού στρατού για 150 ελικόπτερα (πρόγραμμα «Multi Year 10») και σε αυτό φιλοδοξεί να ενταχθεί και η ελληνική προμήθεια, ώστε να πετύχουν τις ίδιες τιμές.

Το ίδιο έγινε με τη ναυτική έκδοση των Black Hawk, τα Romeo, που αγοράστηκαν στην ουσία τα επτά περίπου στην τιμή των πέντε.

Τα ελικόπτερα θα έρθουν με όργανα νυχτερινών επιχειρήσεων (NVG) και συλλογές για SAR, CSAR και θα μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές, αλλά και να φέρουν οπλισμό.

Επίσης, προβλέπεται πλήρης εγχώρια συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, συνεχής υποστήριξη (Follow on Support), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εκτός από χαμηλότερη τιμή ,παράδοση  σε βάθος οκταετίας, εγγυάται και ταχύτερες παραδόσεις.

Ανάμεσα σε αυτά, τουλάχιστον δύο ελικόπτερα θα έχουν ειδική διαμόρφωση και θα επιχειρούν για τις «Σκιές του Αιγαίου», δηλαδή τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

 Τα Black hawk θα έρθουν για να αντικαταστήσουν τα πλέον αξιόπιστα εδώ και δεκαετίες μονοκινητήρια Huey UH-1H.

Η κύρια αποστολή του ελικοπτέρου Black Hawk είναι ως αεροσκάφος μεταφοράς στρατευμάτων και υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά το ελικόπτερο μπορεί επίσης να διαμορφωθεί για να εκτελεί ιατρική εκκένωση, διοίκηση και έλεγχο, έρευνα και διάσωση, ένοπλη συνοδεία, ηλεκτρονικό πόλεμο και εκτελεστικό αποστολές μεταφορών.

Το ελικόπτερο S-70A Black Hawk πετά από τριμελές πλήρωμα: ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης στο θάλαμο πτήσης και ένα μέλος του πληρώματος στην καμπίνα.

Το ελικόπτερο S-70A είναι εξοπλισμένο με γυάλινο πιλοτήριο και ψηφιακό αεροηλεκτρονικό εξοπλισμό. Επιπλέον, οι πελάτες S-70 μπορούν να επιλέξουν ένα ψηφιακό αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογιστή πτήσης (AFCS) για να απλοποιήσουν τον φόρτο εργασίας των πιλότων.

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών πτήσης (EFIS) παρέχει βασικές οθόνες πλοήγησης και πλοήγησης για το πλήρωμα.