Προς αναβολή ή και ακύρωση η Τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023»;

Αν και ήταν προγραμματισμένη η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» του τουρκικού ναυτικού ,στην Αθήνα έφθασαν χθες πληροφορίες από την Άγκυρα σχετικά με σκέψεις αναβολής ή και ακύρωσής της. Τις τελευταίες 24 ώρες φθάνουν στην Αθήνα μηνύματα για περαιτέρω μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πληροφορίες αυτές ξεδιαλύνουν και την απορία που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εκδώσει ακόμη τις απαιτούμενες NAVTEX, καθώς είθισται γι’ αυτές τις προγραμματισμένες ασκήσεις να δεσμεύονται περιοχές αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στα νότια της Τουρκίας, διεξάγονται κάποια ναυτικά γυμνάσια με πτήσεις Τουρκικών drone

Αν και οι πληροφορίες περί αναβολής του «Θαλασσόλυκου ’23» έφθασαν στην Αθήνα μέσα από επίσημους διαύλους, η εκλογική εκκρεμότητα της Κυριακής, αλλά και η σταθερή επιφυλακτικότητα που χαρακτηρίζει τις ελληνικές εκτιμήσεις έναντι οποιασδήποτε είδησης καταφθάνει από την Τουρκία την οδηγούν σε μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αποφασίστηκε άτυπο μορατόριουμ ασκήσεων ακόμη και για την περίοδο πριν από τις 15 Ιουνίου, μάλιστα με συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο.

Οι δύο πλευρές είχαν, μάλιστα, καταλήξει ακόμη και σε ονομαστική λίστα ασκήσεων που ακυρώθηκαν. Από την ελληνική πλευρά ακυρώθηκαν ασκήσεις με την επωνυμία «Τρίαινα» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η Αθήνα ανέστειλε τη χρήση των τριών νόμιμων πεδίων βολής που διαθέτει στο Αιγαίο για όλο το καλοκαίρι.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στο ίδιο πλαίσιο υπουργοί και πολιτικά πρόσωπα δεν επισκέφθηκαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα.»

Πάντως, ο «Θαλασσόλυκος ’23» από πλευράς της Τουρκίας και η «Καταιγίδα» από ελληνικής πλευράς ήταν τα μοναδικά ναυτικά γυμνάσια που είχαν μείνει εκτός μορατόριουμ, αν και είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν σε πολύ πιο περιορισμένη έκτασηΠερισσότερα Άρθρα