Προσκύνημα στο Ύψωμα 731…Εκεί που οι Θερμοπύλες δεν έπεσαν ποτέ!

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, προσκυνηματική εκδρομή στο αιώνιο σύμβολο ανδρείας, ηρωισμού και αυταπάρνησης και ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μοναδικό και αξεπέραστο Πλέον 731 στις 2,3και 4 Νοεμβρίου 2018.

Θα γίνει αυτό το προσκύνημα, για να ξαναζωντανέψουν οι μνήμες οι τρανές,οι αιώνιες και οι ακατάλυτες. Να τοποθετηθούν λίγα στεφάνια στους απέριττους ή τους ανύπαρκτους τάφους, καμωμένα από λουλούδια της Τρικαλινής γης της οποίας υπήρξαν οι αθάνατοι εκείνοι υπερασπιστές του άπαρτου από τους Ιταλούς ξακουσμένου πλέον Υψώματος 731.

Να τελεστεί τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των παλικαριών από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα,που είχαν αδελφικά στελεχώσει τον θρύλο των Συνταγμάτων,τον ακατανίκητο και το ηρωικό 5ο Σύνταγμα πεζικού Τρικάλων, που διοικούσε ο θρυλικός Συνταγματάρχης Γεωργούλας και συμπαρατάσσονταν οι ηρωικοί ταγματάρχες:Αντώνης Γούλας και Δημήτρης Κασλάς.

Εικόνες απο τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Υψώματος 731 στα Τρίκαλα

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο οδοιπορικό μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο 105 στον 1ο όροφο και στα τηλέφωνα (24310-35106 και 6973365922) της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να δηλώσουν συμμετοχή.

Νικόλαος Γεωργούλας: Ο θρυλικός Συνταγματάρχης του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων

Ο Νικόλαος Γεωργούλας υπήρξε Διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων όπου και πολέμησε από την κήρυξη του πολέμου 28/10/1940 μέχρι την 1η Μαϊου 1941 κατά την οποία το εν λόγω Σύνταγμα διαλύθηκε.
Ο Συνταγματάρχης Πεζικού Νικόλαος Γεωργούλας ως διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού συμμετείχε με θάρρος και αυτοθυσία όπως και οι περισσότεροι Έλληνες στον αγώνα για την σωτηρία της πατρίδας.
Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στις χιονοσκεπείς κορυφές της Πίνδου, ο ίδιος δε προσωπικώς μέχρι του τέλους Ιανουαρίου συμμετείχε στις επιθέσεις για την κατάληψη της Κόνιτσας των υψωμάτων Ιτιά-Τσέκουρνο-Πυθάρι, Μάλι-Σιβράνι-Τοπογιάννη-Γαραντίν-Ροντέν και άλλα.

Στις 9 Μαρτίου του 1941 εκδηλώθηκε η Εαρινή Επίθεση των Ιταλών η οποία υπήρξε η πιο σφοδρή μάχη κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Ο ίδιος ο Benito Mousolini με όλες του τις δυνάμεις επεχείρησε την κατάληψη του υψώματος 731 με σκοπό να εμβολίσει το κεντρικό μέτωπο των Ελλήνων και έτσι να ανοίξει το δρόμο για Κλεισούρα-Πρεμετή και Ιωάννινα.

Παρά την φοβερή προετοιμασία των Ιταλών με τρείς μεραρχίες από ξεκούραστους στρατιώτες, υπερδιπλάσιο αριθμό πυροβόλων και την χρήση πεντακοσίων αεροπλάνων έναντι μηδενός από Ελληνικής πλευράς το ύψωμα 731 με το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων με διοικητή τον θρυλικό πλέον Συνταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλα αντιστάθηκε με επιτυχία μη παραχωρώντας στους Ιταλούς ούτε σπιθαμή εδάφους.

Την τέταρτη ημέρα μετά την έναρξη της Εαρινής επιθέσεως το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων έχοντας τεράστιες απώλειες ελλείψει πυρομαχικών, ύπνου και τροφίμων αντικαταστάθηκε από το 19ο Σύνταγμα Σερρών.
Η νίκη αυτή των Ελλήνων δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη. Στο διοικητή απονεμήθηκαν πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας» καθώς και σε πολλούς αξιωματικούς και οπλίτες του Συντάγματος παράσημα και ηθικές αμοιβές.