Με το πρώτο Φως 26 Πολεμικά Σκάφη Επιφανείας ,34 Μαχητικά και 2 Υ/Β …Επιχειρούν στη Μεσόγειο

Στην άσκηση θα συμμετέχουν δεκάδες πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αλλά και δύο υποβρύχια, ενώ η περιοχή χαρακτηρίστηκε «προσωρινά Εξαιρετικά επικίνδυνη».

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η άσκηση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ρωσία σε θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου από την 1 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού ναυτικού ναύαρχο Βλαντίμιρ Κορολέφ, στη στρατιωτική άσκηση θα συμμετέχουν 26 πολεμικά πλοία και υποβρύχια και 34 αεροσκάφη.

«Συνολικά 26 πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και δύο υποβρύχια, καθώς και 34 αεροσκάφη θα λάβουν μέρος στις εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Η πυραυλάκατος Marshal Ustinov του Βόρειου Στόλου θα τεθεί επικεφαλής της ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στην άσκηση», δήλωσε ο Κορολέφ.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Κορολέφ, στη ναυτική άσκηση θα λάβουν μέρος επίσης βομβαρδιστικά Tu-60, Τu-42, αεροσκάφη Il-38 (αντι-υποβρυχιακά), καθώς και μαχητικά Su-33 και Su-30SM.

O ναύαρχος Κορολέφ σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προσωρινά εξαιρετικά επικίνδυνη, για την κανονική κυκλοφορία πλοίων και αεροσκαφών.

Ο Αρχηγός του ρωσικού ναυτικού πάντως, τόνισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο Sputnik ότι γνώριζε για τις αναφορές περί μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής άσκησης στη Μεσόγειο και εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες ασφαλείας.

«Περιμένουμε ότι τα ρωσικά πλοία θα λειτουργήσουν με ασφαλή και επαγγελματικό τρόπο, σε συμφωνία με τους διεθνείς νόμους και κανόνες», δήλωσε ο Έρικ Πάχον, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ.

Σημείωσε μάλιστα ότι το αμερικανικό ναυτικό έχει σταθερή παρουσία στην περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου «και όπως κάθε άλλη χώρα λειτουργούμε ελεύθερα στα διεθνή ύδατα».