Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για «παζάρι» Τουρκίας-Αιγύπτου

Το Κάιρο διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι προτίθεται να συζητήσει και να συμφωνήσει μαζί της για την κατάσταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και, πολύ περισσότερο, να οριοθετήσει διμερώς τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Ξεκαθαρίζει δε, απαντώντας στις σχετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Χουλουσί Ακάρ και του Ιμπραήμ Καλίν, ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Arab News και επικαλείται αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές. Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άκυρο το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης

Παράλληλα, το Κάιρο συνεχίζει να απορρίπτει το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για τον καθορισμό των ΑΟΖ των δύο χωρών. «Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει πιστή στη θέση που απορρίπτει τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και την Άγκυρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι κάτι νέο και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί πως οι δύο χώρες έχουν συζητήσει σχετικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτει – υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι και πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την πρόθεση της Άγκυρας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

«Οι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε περιοχές τις οποίες διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες», σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ της Arab News.

Η ανησυχία της Αθήνας

Υπενθυμίζεται ότι στο φόντο των τουρκικών ισχυρισμών, η Αθήνα προχωρά σε νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια να μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο και την Κύπρο. Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Επισήμως τα θέματα που πρόκειται να συζητήσει ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είναι οι διμερείς σχέσεις, τα συμπεράσματα από το Φόρουμ Φιλίας, καθώς επίσης πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά θέματα.

Η αιτία της επίσκεψης βρίσκεται στον σοβαρό προβληματισμό που προκάλεσε στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος έδωσε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτεται στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως σημειώνεται, το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

ΠΗΓΗ in.gr