«Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο.
Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πρόσθεσε «Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο.
Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».
Επισήμανε τις καλές σχέσεις Ελλάδας -Σερβίας και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές με την Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας. «Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής Eλληνοσερβικής πορείας: Aπό την ‘Αμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «προτεραιότητές μας αποτελούν οι υποδομές και η ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, τα Διαπεριφερειακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να σταθούν αρωγοί. Με βασικό στόχο -όπως συζητήσαμε- να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη. Έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές σε ένα μεγάλο περιφερειακό τόξο, αλλά και επικοινωνίας τεσσάρων γειτονικών λαών».
Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). «Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτήν την διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους» είπε.
Μιλώντας για την πρωτοβουλία του Σέρβου Προέδρου να φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Ο αγαπητός Αλεξάνταρ ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης να φιλοξενήσει έναν αριθμό ασυνόδευτων προσφύγων. Παιδιών, τα οποία βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.