«Πυρηνικός ανιχνευτής»το Boeing WC-135 της USAF που …Προσγειώθηκε στη Βάση της Σούδας

Το μεσημέρι του Σαββάτου 1/7 , ένα Boeing WC-135 της USAF προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση ευκολίας των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι Χανίων, προερχόμενο απευθείας από τις ΗΠΑ.

Το WC-135, γνωστό και ως «Constant Phoenix» είναι ένα ατμοσφαιρικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF).

 Πρωταρχικός σκοπός του είναι η συλλογή δειγμάτων αέρα για την ανάλυση της παρουσίας και της σύνθεσης χημικών και βιολογικών παραγόντων.

Αυτό το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικά ευαίσθητα και εξελιγμένα όργανα ανίχνευσης, τα οποία του επιτρέπουν να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει χημικές και βιολογικές ουσίες στον αέρα.

Οι δυνατότητες που διαθέτει του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να συλλέγει δεδομένα για επικίνδυνες ουσίες όπως η πυρηνική ακτινοβολία, τα χημικά όπλα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι βιολογικοί παράγοντες.

Το WC-135 αναπτύχθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να ανιχνεύσει τυχόν πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από ξένα έθνη.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η αποστολή του επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την επιτήρηση και ανάλυση άλλων περιβαλλοντικών απειλών και ανησυχιών.

Επανδρωμένο από ένα εξειδικευμένο πλήρωμα επιστημόνων και χειριστών ανίχνευσης, το WC-135 μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορα σενάρια, όπως πολεμικά θέατρα, περιοχές κρίσης, καθώς και σε αποστολές παρακολούθησης για πυρηνικά ή χημικά συμβάντα.

Να σημειωθεί πως το αεροσκάφος είναι βρεθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την Άνοιξη.

ItaMilRadar.comΠερισσότερα Άρθρα