Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η πλήρης απάντηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα δοθεί, παρά την επίθεση με drones που έπληξε το Κίεβο την Παρασκευή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες πολυδιάστατο και ασύμμετρο πλήγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει στοχευμένες επιθέσεις σε στρατηγικής ή συμβολικής σημασίας ουκρανικές υποδομές, όπως κυβερνητικά κτίρια ή εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (SBU).
Ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters:
«Θα είναι τεράστια, μοχθηρή και αδυσώπητη. Αλλά οι Ουκρανοί είναι γενναίοι άνθρωποι».
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος της SBU στις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Ρωσίας αποτέλεσε αιτία για στοχοποίησή της, με τον Μάικλ Κόφμαν, ειδικό για τη Ρωσία στο Carnegie Endowment, να προβλέπει χρήση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.
Ο Κόφμαν δήλωσε:
«Το πιο πιθανό είναι να επιχειρήσουν αντίποινα εναντίον της έδρας της SBU ή άλλων διοικητικών κέντρων πληροφοριών. Δεν αποκλείεται και επίθεση σε βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού».
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από τη ρωσική και ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ούτε από τον Λευκό Οίκο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πρωτοφανή κλίμακα ρωσικής επίθεσης με drones και πυραύλους, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα σε Κίεβο, Λουτσκ, Τσερνίχιβ και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.