Απόπειρα παραβίασης των Ρωσικών ΕΧΥ απο Α/Τ των ΗΠΑ …Προειδοποίηση απο το (Admiral Tributs)

Αμερικανικό Αντιτορπιλικό προσπάθησε να διασχίσει τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα και έφτασε στα 60 μέτρα από ρωσικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ για να παρέχει εξηγήσεις σε σχέσεις με το περιστατικό με το αμερικανικό αντιτορπιλικό που προσπάθησε να περάσει τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

«Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα εκλήθη στη Διεύθυνση Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τη θέση του ρωσικού στρατού για το ζήτημα της προσπάθειας του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Chafee να διασχίσει τα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Κόλπου του Μέγα Πέτρου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το πλήρωμα του αμερικανικού πλοίου φέρθηκε αντιεπαγγελματικά καθώς παραβίασε τους διεθνείς κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων στη θάλασσα (COLREG-72), όπως επίσης και τη ρωσοαμερικανική συμφωνία του 1972 για την πρόληψη περιστατικών στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της περιοχής αυτής.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chafee, το οποίο επιχειρεί εδώ και μέρες στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, προσπάθησε να περάσει τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, κοντά στον Κόλπο του Μέγα Πέτρου.

To ρωσικό πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Τρίμπουτς» (Admiral Tributs), που βρισκόταν στην περιοχή, προειδοποίησε το αμερικανικό αντιτορπιλικό μέσω διεθνούς καναλιού επικοινωνίας ότι δεν μπορεί να περάσει από τα ρωσικά σύνορα.

Μάλιστα, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο ενημερώθηκε ότι βρίσκεται σε περιοχή που έχει δεσμευτεί για ασκήσεις με πυρά στο πλαίσιο κοινής άσκησης Ρωσίας και Κίνας που λαμβάνει χώρα την περίοδο 14 – 17 Οκτωβρίου.

Αφού έλαβε σχετική προειδοποίηση, το πλοίο των ΗΠΑ δεν άλλαξε πορεία. Αντιθέτως, ύψωσε τις έγχρωμες σημαίες, κάτι που αποτελεί σήμα ότι ετοιμάζεται απογείωση ελικόπτερου από το κατάστρωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία και την ταχύτητά του.

Το ρωσικό πλοίο «Ναύαρχος Τρίμπουτς» έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από τα ρωσικά ύδατα.