Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια Ταμπόφ της Ρωσίας, έπειτα από επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο του Κιέβου τους τελευταίους μήνες.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Γεβγκένι Περβίσοφ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και ασφάλειας «βρέθηκαν άμεσα στο σημείο» και ότι έχει γίνει κινητοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ η έκταση των ζημιών βρίσκεται υπό αξιολόγηση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας 102 ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν πάνω από διάφορες ρωσικές περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται σε ποιο βαθμό τα συστήματα αεράμυνας επηρέασαν την έκβαση της επίθεσης στην Ταμπόφ. Οι ουκρανικές επιθέσεις σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να πλήξει την πολεμική μηχανή της Μόσχας και να μειώσει την επιχειρησιακή της ικανότητα.
Η στοχοποίηση αποθηκών καυσίμων και εγκαταστάσεων logistics θεωρείται κρίσιμος πυλώνας της ουκρανικής στρατηγικής, καθώς τέτοιες υποδομές τροφοδοτούν τόσο τις χερσαίες επιχειρήσεις όσο και τα συστήματα μεταφοράς και συντήρησης του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρό δίκτυο υποδομών και σημαντική αεράμυνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη μεγάλης κλίμακας επιχειρησιακής ζημιάς.
Το περιστατικό στη Ταμπόφ προστίθεται σε μια σειρά από επιθέσεις που έχουν πλήξει ρωσικούς ενεργειακούς στόχους, συμβάλλοντας στην κλιμάκωση της ανησυχίας στη Μόσχα για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να επιχειρεί ολοένα και βαθύτερα εντός ρωσικής επικράτειας. Παράλληλα, η Μόσχα διαμηνύει ότι οι επιθέσεις αυτές «δεν θα μείνουν αναπάντητες», διατηρώντας υψηλό το επίπεδο της έντασης.
















