Ρωσικές ιδιωτικές Δυνάμεις στον Πόλεμο του Μάλι

Το Μάλι ζήτησε από ρωσική ιδιωτική εταιρία να το βοηθήσει να πολεμήσει τους αντάρτες, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεργασία αυτή, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δήλωση του Λαβρόφ.

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μάλι μπορεί να πληγούν σοβαρά, αν η χώρα αυτή επιτρέψει σε Ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους να επιχειρούν στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Εσθονία προειδοποίησαν ότι θα επανεξετάσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Μάλι εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Μάλι και ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιριών, συγκεκριμένα της εταιρίας Βάγκνερ, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Μέλη αυτής της εταιρίας βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου αποτελούν αντικείμενο κατηγοριών για ωμότητες.

Όσον αφορά την απόσυρση των μισθοφόρων που βρίσκονται στη Λιβύη (Ρώσοι, Σύροι, Σουδανοί και πολίτες του Τσαντ), ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι έπρεπε να γίνει «συγχρονισμένα» με την απόσυρση των ξένων (τουρκικών) στρατευμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες βρίσκονται στη Λιβύη. Εδώ και μήνες γίνονται διεθνείς εκκλήσεις για την απόσυρσή τους προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου στη χώρα, έπειτα από χρόνια πολέμου ο οποίος τροφοδοτείτο από ξένες παρεμβάσεις.