Ρωσικό Προξενείο στη Θράκη έφερε ο Άγιος Βλαδίμηρος με τη ρωσική φρεγάτα Mir
Η εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη της ρωσικής ιστιοφόρου φρεγάτας Mir στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου «Ρώσικο Σπίτι» και της Προέδρου κ. Ιουλίας Γαβρίλοβα, επισφραγίστηκε από την ανακοίνωση του Γενικού Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Αλεξέι Ποπώβ ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αποδεχτεί την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη στη θέση του Επίτιμου Προξένου στην Αλεξανδρούπολη, που θα καλύπτει την γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσίας στη Θράκη είναι πραγματικότητα. Μένουν πια οι εθιμοτυπικές τελετές.
Ο κ. Γκαμπαερίδης, Σύμβουλος του Δημάρχου Αλεξανδρουπόλεως σε θέματα Τουρισμού και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του κ. Ποπώβ, του Δημάρχου, του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και με ενέργειες του Ρώσικου Σπιτιού πέτυχαν θεαματική ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία τρία χρόνια, μέσω προσέλευσης Ρώσων τουριστών, οι οποίοι το 2013 ενίσχυσαν με μερικά εκατομμύρια ευρώ την οικονομία του ακριτικού νομού. Η Αλεξανδρούπολη ίσως είναι η περιοχή-υπόδειγμα στην Ελλάδα όπου η ελληνορωσική πολιτιστική, πνευματική και οικονομική προσέγγιση μέσω του πολιτιστικού συλλόγου έφερε άμεσα, μετρήσιμα και θεαματικά οφέλη και με ακόμη περισσότερα υποσχόμενο μέλλον. Η ίδρυση μνημείου τιμής για τους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στην πόλη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, η παρέλαση Ρώσων πεζοναυτών στις 28 Οκτωβρίου 2011, η απευθείας αεροπορική σύνδεση με Αγία Πετρούπολη, οι θερινές κατασκηνώσεις για χιλιάδες παιδιά από την Αγία Πετρούπολη και πολλά άλλα ξεκίνησαν από την αδελφοποίηση με το Σοσνόβυ Μπορ της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης (που φιλοξενεί μεγάλο πυρηνικό σταθμό) και από όπου είχε έδρα το Σύνταγμα Πεζικού των Ρώσων στρατιωτών στους οποίους αναφέρεται το Μνημείο.
Η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τον δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη με το Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ρωσίας και τον Διευθυντή κ. Πέτερ Κούπρικοβ και με την κυρία Ιουλία Γαβρίλοβα για τον πολιτιστικό σύλλογο «Ρώσικο Σπίτι» και υποψήφια δημοτική σύμβουλο, υλοποιήθηκε άμεσα με την επίσκεψη του ιστιοφόρου εκπαιδευτικού πλοίου Mir. Δεν είναι, συνεπώς, κίνηση δημοσίων σχέσεων αλλά πραγματική έναρξη υλοποίησης σημαντικής συμφωνίας.
Η κ. Γαβρίλοβα τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι πολίτες να δουν γρήγορα αποτελέσματα τέτοιων συμφωνιών. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ειλικρίνεια των οργανωτών έχει την μεγαλύτερη αξία. Η επίσκεψη του πλοίου, οι δημοσιογραφικές συναντήσεις που ακολουθούν και οι άμεσες επόμενες ενέργειες οικοδομούν αυτή την εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια των προθέσεων του Ρώσικου Σπιτιού, του Δήμου, του Πολιτιστικού Κέντρου της ρωσικής Πρεσβείας και των άλλων συντελεστών.
Ο ελλιμενισμός της ρωσικής φρεγάτας Mir στην Αλεξανδρούπολη και η πρώτη φορά που εκτέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα (μετά από το Άγιο Όρος όπου ευλογήθηκε) το αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Βλαδιμήρου, δηλαδή του Ρώσου Βασιλιά, ηγεμόνα του Κιέβου, που βάφτισε Ορθόδοξους τους Ρώσους, παντρεύτηκε την Άννα, αδελφή του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και έδωσε στους βυζαντινούς Αυτοκράτορες την μόνιμη δύναμη αντρών που αποτελούσαν τους σωματοφύλακές τους την προσωπική φρουρά τους, ήταν ένα γεγονός που αγκαλιάστηκε θερμά από τους κατοίκους της πόλης με αθρόα προσέλευση στο πλοίο
και προσκύνηση της εικόνας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Βλαδίμηρος που είναι προστάτης του Προέδρου Πούτιν, δεν ακολούθησε το δυτικό παράδειγμα των φεουδαρχών-βασιλέων που αυθαίρετα επέβαλαν Προτεσταντισμό ή Ρωμαιοκαθολικισμό στους υποτελείς τους. Ως μη Χριστιανός ηγεμόνας του Κιέβου (και εδώ φαίνεται η πνευματική σημασία της σημερινής Ουκρανίας για τους Ρώσους) είχε στείλει αντιπροσωπείες σε όλο τον κόσμο για να μάθει για τις άλλες θρησκείες και ελεύθερα και συνειδητά επέλεξε την Ορθόδοξη πίστη.
Το 110 μέτρων σκάφος προκάλεσε δέος για τους περισσότερους που δεν είχαν δει τόσο μεγάλο ιστιοφόρο. Οι φωτογραφίες και βίντεο που ακολουθούν αφ’ ενός δείχνουν τα βασικά στοιχεία του ιστορικού μέχρι τον πρόσφατο ελλιμενισμό και αφ΄ ετέρου είναι το πληρέστερο φωτογραφικό ρεπορτάζ για το ιστιοφόρο πλοίο για οποιονδήποτε ελλιμενισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.
.
Το ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης που κατέστρωσαν Ρώσοι μηχανικοί από το Σύνταγμα Πεζικού στους νεκρούς του οποίου αναφέρεται το Μνημείο στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.
.
Η εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου που μετέφερε στην Αλεξανδρούπολη η ρωσική ιστιοφόρος φρεγάτα Mir.
Το σήμα της Κρατικής Ναυτικής Ακαδημίας «Ναύαρχος Ουσακώβ».
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, o κ. Πέτερ Κούπρικοβ, Διευθυντής του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, ο κ. Αλεξέι Ποπώβ, Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο Πλοίαρχος της φρεγάτας Mir, κ. Αντρέι Ορλώφ και η Πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείο «Ρώσικο Σπίτι, κ. Ιουλία Γαβρίλοβα που είναι και υποψήφια δημοτική σύμβουλος.
.
.
Στιγμιότυπα από τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Βλαδιμήρου από το πλοίο Mir στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, τη Λειτουργία και το λαϊκό προσκήνυμα.
.
.
Το ρωσικό αποβατικό σκάφος Σέζαρ Κούνικοβ την 28η Οκτωβρίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη, οι πεζοναύτες του οποίου παρήλασαν μαζί με Έλληνες στρατιώτες και απέδωσαν τιμές στους Ρώσους στρατιώτες που πέθαναν στη Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο.
.
.
Στιγμιότυπα από τη δημιουργία του Μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες με την χάραξη και διαμόρφωση των επιγραφών στο μάρμαρο.
.