Τη σαφή άρνηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής τύπου S-300 στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν τον Φεβρουάριο του2023
Το θέμα ετέθη τότε από την αμερικανική πλευρά (εκτός από τον κ. Μπλίνκεν παρούσες ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κάρεν Ντόνφριντ και Αμυνας Σελέστ Γουόλαντερ, ενώ παρίστατο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης) στο πλαίσιο της συζήτησης για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με οπλικά συστήματα.
Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι κατ’ αρχάς για την Ελλάδα δεν νοείται να δημιουργηθεί κενό στην αμυντική διάταξη της χώρας, δίχως να υπάρχει άμεση πρόβλεψη για αντικατάσταση.
Για την Αθήνα το ζήτημα των S-300, πέρα από τους πολιτικούς συμβολισμούς, θα δημιουργούσε επιπλοκές, όπως η ενεργοποίηση της ρήτρας με την οποία είναι συνδεδεμένα όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν συμφωνία άδειας τελικού χρήστη (end user license agreement), ενδεχομένως με πολύ αρνητικές συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιθυμεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ για την απεξάρτηση από τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Άλλωστε, οι δύο πλευρές ήδη προσανατολίζονται σε ένα πρόγραμμα ευρείας αντικατάστασης των ρωσικών όπλων με αμερικανικά.
Από την ελληνική πλευρά, τόσο στο τετ α τετ των κ. Μητσοτάκη και Μπλίνκεν, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει με διαφορετικούς τρόπους.
Οι Πληροφορίες για αποστολή των S-300 στην Ουκρανία επανέρχονται!
Κατά τα άλλα, σήμερα πληροφορίες λένε ότι η αμερικανική πλευρά συζήτησε με ενθουσιασμό τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα είναι δύσκολο για την Ουάσιγκτον να στείλει νέα βοήθεια στο Κίεβο λόγω του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο.
Πάντως πριν από την άφιξη του κ. Γεραπετρίτη είδαμε να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μια ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία.
Με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα σημαντικό σύστημα αεράμυνας, πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι θα το δούμε να φεύγει χωρίς προηγουμένως οι ΗΠΑ να έχουν προσφερθεί να το αντικαταστήσουν με κάτι που θα είναι τουλάχιστον ανάλογο.
Το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στο επίκεντρο, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης ανάφερε ως θέση αρχής ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων. Παράλληλα, όμως, στάθηκε στη βελτίωση που παρατηρείται στη σχέση και παρουσίασε τη θετική ατζέντα που εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά.
Ο Αντονι Μπλίνκεν φάνηκε να συμφωνεί, λέγοντας ότι λαμβάνει εξίσου θετικά μηνύματα από την Αγκυρα.