Η πορεία των Κύπριων μοτοσικλετιστών ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, για να καταλήξει χθες στο οδόφραγμα Παραλιμνίου, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, πόλη-φάντασμα από το καλοκαίρι του 1974.
Η πορεία διέσχισε την ίδια διαδρομή με το 1996: Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κύπρος, τότε που Κύπριοι και ξένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από τα πάλαι ποτέ μοιρασμένο Βερολίνο με στόχο να τερματίσουν στην Κερύνεια
Ηταν 11 Αυγούστου 1996, όταν ο 24χρονος Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο τον οποίο χτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχτηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα.
Γύρω του μαζεύτηκε μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς.
Δυστυχώς, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχα την επίθεση χωρίς να παρέμβουν, μέχρι που τελικά ο Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή.
Η δολοφονία του οδήγησε την ημέρα της κηδείας του τον 26χρονο ξάδελφό του Σολωμό Σολωμού να επιχειρήσει να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει την τουρκική σημαία από φυλάκιο στη νεκρή ζώνη στης Δερύνειας, με αποτέλεσμα να δεχτεί πυροβολισμούς από Τούρκους ελεύθερους σκοπευτές και να σωριαστεί νεκρός.
Ανάμεσα στους δολοφόνους του ήταν και ο έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού Στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών δυνάμεων στην Κύπρο, για τον οποίον έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία επειδή δεν προχώρησε σε καμία έρευνα για τη σύλληψη των ενόχων για τις δύο δολοφονίες, οι οποίοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα.
Σχόλιο:Το Ελληνικο Κυπριακό φυλάκιο που ήταν απέναντι αν και πήρε θέσεις Μάχης δεν πήρε ποτέ εντολή να ανοίξει πύρ απο τους Τότε Πολιτικούς Ηγέτες της Κύπρου!