Σε απολογία αυτήν την ώρα ο Παπαχρήστου για τις μίζες στα PZH 2000

pzh-2000Απολογείται αυτήν την ώρα στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα με βάση τις αποκαλύψεις πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Ο Δ.Παπαχρήστος, εκπρόσωπος γερμανικής εταιρίας, συνελήφθη βάσει αποκαλύψεων ότι είχε δώσει 750.000 ευρώ στο πλαίσιο της σύμβασης για προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου περιφερειακού υλικού. Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2001, με προϋπολογισμό 195,7 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου Π.Ευσταθίου, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών επί 12 ώρες.

Ο Π.Ευσταθίου δέχθηκε πιέσεις να δώσει ονόματα «από πάνω μέχρι κάτω» για τις μίζες των εξοπλιστικών από τους ανακριτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο Π.Ευσταθίου ανέφερε δέκα ονόματα στρατιωτικών, ανάμεσά τους έναν πρώην αρχηγό ΓΕΝ και έναν άλλον ΓΕΣ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εκ των οποίων ο ένας είναι εκλιπών. Το γεγονός αυτό όμως όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί τις δικαστικές αρχές που ψάχνουν τις διαδρομές της μίζας.

Συγχρόνως ανέφερε ότι έδωσε χρήματα σε πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ, προκειμένου να τα δώσει στον τότε αντιπρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος έχει ήδη κατονομαστεί από τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, τον πλήρωσε 700.000 ευρώ για την προμήθεια των Mirage 2000-5.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις για την εμπλοκών των Γιάννου Παπαντωνίου και Μιχαήλ Τραυλού. Απολογούμενος ο Π.Ευσταθίου ανέφερε ότι κατέθεσε ποσό για μίζα σε εταιρεία η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον θεωρούμενο άλλοτε «δεξί χέρι» του Α.Τσοχατζόπουλου και κρατούμενο πλέον Γιάννη Σμπώκο.

Ο εισαγγελέας κ. Σπηλιόπουλος πρότεινε τη μη προφυλάκιση του επιχειρηματία, ενώ αντίθετα να προφυλακιστεί πρότεινε ο ανακριτής κ. Μαλλής. Η απόφαση τελικά για το θέμα θα εκδοθεί σήμερα, Παρασκευή, από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληθεί να άρει τη διαφωνία των δικαστικών λειτουργών.

Η γνώμη του ανακριτή για προφυλάκιση του κατηγορούμενου προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον δικαστικό λειτουργό και στο συνήγορο του κ. Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος τόνιζε την ηλικία του εντολέα του.

Τελικά, ο κ. Δημητρακόπουλος κάλεσε ασθενοφόρο στα δικαστήρια να παραλάβει τον κατηγορούμενο, καθώς ο κ. Ευσταθίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και κάθισε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή.

Από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ο κ. Ευσταθίου διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου παραμένει φρουρούμενος.