Σε επιφυλακή τίθεται ο Στόλος …Αναμένοντας το Τουρκικό Γεωτρύπανο στην Αν. Μασόγειο

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο με τις Μονάδες του ΠΝ σε επιφυλακή , μετά την απόκτηση από την Τουρκία και τέταρτου γεωτρύπανου νέας γενιάς, το οποίο σκοπεύει να στείλει, όπως προανήγγειλε η Άγκυρα, σε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του Θέρους

Οι επιτελείς στην Αθήνα ανησυχούν μήπως η Τουρκία ξεκινήσει νέα σειρά προκλήσεων στη θάλασσα. Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι εξόχως παραβατική καθώς κλιμακώνει σταθερά τις προκλητικές της ενέργειες στέλνοντας στο Αιγαίο οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά drones.

 

 

Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς  που απέκτησε η Άγκυρα, έχει ικανότητες για θαλάσσιες γεωτρήσεις υπό πολύ υψηλή πίεση, σε μεγάλα βάθη 12.000 – 12.500 μέτρων και θα φέρει το όνομα Alparslan (πιθανότατα από το όνομα του δεύτερου Σουλτάνου της Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας) και όπως σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ο τουρκικός Τύπος η άφιξή του αναμένεται στην Τουρκία στις 19 Μαΐου στο λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίδειξη ισχύος

Οπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, «είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρούν να κάνουν επίδειξη ισχύος και των δυνατοτήτων της Τουρκίας στο ενεργειακό πεδίο σε μία ημερομηνία που έχει και υψηλό συμβολισμό και για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα.

Το έχουν κάνει εξάλλου ουκ ολίγες φορές. Στις 19 Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους, ενώ την ίδια ημέρα η Τουρκία γιορτάζει την ημέρα μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ».

Οι κινήσεις της Άγκυρας μελετώνται διαρκώς από τους Ελληνες επιτελείς, και στην εξίσωση που σχηματίζεται πάνω στην σκακιέρα το ενδεχόμενο πρόκλησης κατά της χώρας μας ή της Κύπρου, προσλαμβάνει χαρακτήρα σταθερής και όχι μεταβλητής παραμέτρου.

Τουλάχιστον, μελετάται πολύ σοβαρά και αυτό το σενάριο όπως και η απάντηση που θα δοθεί.

Με 40 παραβιάσεις;

Λέγεται μάλιστα, ότι πριν μερικές μέρες όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του, για να συζητήσει ανεπισήμως το ενδεχόμενο επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έλαβε την απάντηση από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ότι με 40 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά, μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε ρήγμα στην αμυντική ικανότητα της χώρας, που είναι προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Heralded by President Recep Tayyip Erdoğan, the 4th drilling ship will enter the inventory in the first quarter of 2022. The state-of-the-art ship is expected to be named ‘Alparslan’. The 7th generation ship is capable of drilling up to 12,200 meters. The ship, which has a crew of 200, can stay stable even in the wave of 7.3 meters high.

Στα μέσα Ιουλίου

Πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίων TPAO, Mελίχ Χαν Μπιλγκίν, το 4ο γεωτρύπανο θα βρίσκεται στο λιμάνι του Τασουτσού για προετοιμασία για διάστημα δύο μηνών και έπειτα, δηλαδή, περίπου στα μέσα Ιουλίου, θα είναι έτοιμο για έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως η αρχική επιδίωξη της Αγκυρας ήταν να σταλεί το 4ο γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα, δηλαδή σε περιοχές όπου ήδη οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει πως έχουν βρει κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τώρα όμως φαίνεται να προχωρούν σε αλλαγή σχεδιασμού.

Η οποία, βλέπει τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή ως μία περιφερειακή δύναμη και στα ενεργειακά. Γι’ αυτό και όλοι οι Τούρκοι υπουργοί επαναλαμβάνουν τη φράση πως η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση στο πεδίο της ενέργειας και των υδρογονανθράκων στην περιοχή που δεν θα περιλαμβάνει και την Τουρκία».

Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι τα γεωτρύπανα Yavuz και Fatih έχουν πραγματοποιήσει παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών υπάρχει σχετική προετοιμασία αλλά και εγρήγορση για κάθε ενδεχόμενο.