Σε ισχύ από τη Δευτέρα οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Νωρίτερα, σημείωσε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι στρατιωτικές επιλογές.
Την επιβολή νέων σημαντικών – όπως τις χαρακτήρισε – κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, σημείωσε ότι ανυπομονεί να έρθει η ημέρα που οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα αρθούν, με το Ιράν – όπως πρόσθεσε – να μετατρέπεται ξανά σε ένα παραγωγικό έθνος.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, εκτιμώντας ότι οι περιορισμοί θα εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σημείωσε, δε, ότι παραμένουν στο τραπέζι οι στρατιωτικές επιλογές.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ δημοσίευσε χάρτη με την «πορεία, την τοποθεσία και το σημείο σύγκρουσης του αμερικανικού στρατιωτικού drone που κατέστρεψε το Ιράν».

​Όπως πρόσθεσε, «έχουμε ανακτήσει τμήματα του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα χωρικά μας ύδατα, όπου καταρρίφθηκε». Επανέλαβε, δε, ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει πόλεμο, ωστόσο θα υπερασπιστεί τον ουρανό, τη γη και τα ύδατά της.

​Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες την Πέμπτη, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «σταμάτησε» μια στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Ιράν 10 λεπτά πριν πραγματοποιηθεί, όταν διαπίστωσε ότι 150 άτομα θα σκοτωθούν από την επίθεση αυτή.