Η ταυτοποίηση και η σύλληψη των ατόμων που έκαψαν τον καταυλισμό της Μόριας. Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική διεξάγουν έρευνες και ήδη έχει προχωρήσουν σε «χαρτογράφηση» υπόπτων.
Μάλιστα, εξετάζονται και κάποια λίγα βίντεο, στα οποία μπορεί να φαίνονται κάποιοι από τους εμπρηστές. Σύμφωνα με σοβαρές εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών, δεν αποκλείεται κάποιοι από τους εμπρηστές να έχουν φύγει από το νησί.
Επίσης, βάσει των ίδιων πληροφοριών, αρκετοί από τους εμπρηστές ήταν ανήλικοι, με τις Αρχές να διερευνούν την εκδοχή να υπήρξε υποκίνηση για κάποιους τουλάχιστον εξ αυτών.
Στο μικροσκόπιο έχει μπει μία ομάδα περίπου 20 Αφγανών, αρκετοί εκ των οποίων είχαν «χαρτογραφηθεί» και στο παρελθόν από τις «ειδικές υπηρεσίες» ως άτομα που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες στη Μόρια.
Αντικρίζοντας αυτά που συνέβαιναν µέσα στη Μόρια, οι πυροσβέστες διαβίβαζαν µέσω ασυρµάτου στην υπηρεσία τους πληροφορίες για τους φερόµενους ως εµπρηστές. «Κέντρο, βλέπουµε νεαρούς µε µπουκάλια στα χέρια να βάζουν φωτιές σε καταλύματα και σκηνές», ήταν µία από τις πρώτες αναφορές των πυροσβεστών, όταν εισήλθαν στο προσφυγικό κέντρο.
Λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά στη Μόρια, είχαν ξεσπάσει συμπλοκές. Μεγάλη οµάδα από Αφγανούς µετανάστες φέρεται να καλούσε όλους τους φιλοξενούµενους να αποχωρήσουν µαζικά από το κέντρο.
Όσον αφορά στη μεταστέγαση των προσφύγων και των λαθρομεταναστών στον νέο καταυλισμό στο «πεδίο βολής» στο Καρά Τεπέ, όπου έχουν στηθεί σκηνές για 5.000 ανθρώπους. Μέχρι στιγμής εκεί έχουν εγκατασταθεί λιγότερα από 1.000 άτομα.
Περίπου 4.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες παραμένουν στον κεντρικό δρόμο κοντά στο νέο καταυλισμό, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, γύρω από τον καταυλισμό, και ακόμα 6.000 άτομα βρίσκονται σε άλλες εκτάσεις του νησιού. Τα επόμενα 24ωρα θα κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο που θα ενημερώνει τους λαθρομετανάστες στη γλώσσα τους ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να εγκατασταθούν στο Καρά Τεπέ. Δηλαδή, θα καλούνται να ακολουθήσουν την «οδό» του αιτήματος ασύλου.
Η λήψη μέτρων ούτως ώστε να μην υπάρξει άλλη «Μόρια». Δηλαδή, να μη βρεθούν μιμητές των εμπρηστών σε άλλα επιβαρυμένα νησιά, όπως για παράδειγμα η Σάμος και η Χίος
. Οι Αρχές φοβούνται τη διάδοση fake news που θα λένε ότι το κάψιμο της Μόριας είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από το νησί οι διαμένοντες στον καταυλισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικές υπηρεσίες επιχειρούν να ενισχύσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να προλάβουν καταστάσεις.