Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Μετά την ακύρωση της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για να βρεθούν διαθέσιμες ώρες ώστε να γίνει η συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Η ελληνική πλευρά έχει δώσει διαθέσιμες ώρες, μετά από αίτημα των αμερικανών, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 6:30(τοπική ώρα) ακυρώθηκε όπως και τα υπόλοιπα πέντε ραντεβού του προέδρου Τραμπ μετά τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και την κίνηση των Δημοκρατικών που ζητούν καθαίρεση του αμερικανού προέδρου.

Πάντως η εκδήλωση στην Αστόρια όπου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ελληνική ομογένεια στις 7:30 ώρα Νέας Υόρκης θα γίνει κανονικά.

Επίσης ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το απόγευμα θα έχει γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και αμερικανούς επενδυτές. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ξεκινήσει με την συνάντησή του το πρωί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9:45 τοπική ώρα.

Τέλος σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση στα όρθια με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το «μενού» της συνάντησης

Οι ελληνικές τουρκικές σχέσεις, οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, οι μεταναστευτικές ροές και το κυπριακό αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να προβούν σε εκτιμήσεις για το αν η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την επανεκκίνηση μιας πορείας βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει χωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διπλωματική πηγή εκτιμά πως σιγά – σιγά όλοι οι παίκτες ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Κυπριακό. Πέραν του Γενικού Γραμματέα και η Τζέιν Χολ Λουτ ξεκίνησε τις επικοινωνίες με τα μέρη και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Αύριο θα λάβει χώρα η συνάντηση του ΓΓ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την Δευτέρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.