Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μεταφορά ρεύματος στην Κύπρο; …Αρχίσαμε !


Λευκωσία: Για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μεταφορά στην Κύπρο ηλεκτρικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια κάνουν λόγο δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που επικαλούνται μάλιστα έγγραφο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. 

Η είδηση, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται, ενώ δεν εξηγείται και από τη λογική: Η Ελλάδα και η Τουρκία να κλείνουν συμφωνία για την Κύπρο;

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την κατάρτιση μελέτης στο θέμα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου” (“ΤΔΒΚ”) και την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”.

» Παράλληλα με την μελέτη σκοπιμότητας που διεξάγεται για το συγκεκριμένο σχέδιο, στις 3 Οκτωβρίου 2012, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ με αντικείμενο το σχέδιο μεταφοράς νερού στην ‘ΤΔΒΚ’, αποφασίστηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε επισήμως ότι εντός του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ‘ΤΔΒΚ’».

 Περισσότερα Άρθρα