Σόκ & δέος προκαλούν οι Δυνάμεις των Ρώσων που πήραν διάταξη μάχης στη Μαύρη Θάλασσα

Διάταξη μάχης του Ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

28258585848kojhnz386Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος από το 2010 και μετά υπάγεται στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι η ρωσική Δαμόκλειος Σπάθη στις ευαίσθητες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της περιοχής του Καυκάσου. Ο στόλος δεν είναι σήμερα ότι πιο σύγχρονο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή απειλή για όποιον βρεθεί στην λίστα των «ανεπιθύμητων» του Κρεμλίνου.

Διοικητής του μεγαλύτερου ρωσικού στρατιωτικού σώματος στην Κριμαία είναι ο Αντιναύαρχος Αλεξάντερ Βίτκο, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην Σεβαστούπολη. Ανοικτές πηγές αναφέρουν ότι η δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι κάπου 11.000 άτομα, αν και ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η δύναμη του προσωπικού είναι σημαντικά υψηλότερη, ίσως της τάξης των 25.000 ατόμων.

Το παρακάτω είναι η διάταξη μάχης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με βάση τις ανοικτές πηγές. Η έκθεση αυτή δεν μπορεί να είναι πλήρης, και θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ενημερωθεί, όπως καθίστανται διαθέσιμες νέες πληροφορίες, για να έχει κάποιος μια γενικότερη αντίληψη των πιθανών ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

H 30η Μεραρχία Σκαφών Επιφανείας, απαρτίζεται από την 11η Ταξιαρχία Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και την 197η Ταξιαρχία Αμφίβιας Επίθεσης.

30η Μεραρχία Σκαφών Επιφανείας (Σεβαστούπολη)

11η Ταξιαρχία Ανθυποβρυχιακού Πολέμου

* Καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων Moskva, κλάσης Slava (ναυαρχίδα του στόλου)

* Πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου Kerch, κλάσης Kara (ενδεχομένως παροπλισμένο)

* Πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου Ochakov, κλάσης Kara (κατά πάσα πιθανότητα παροπλισμένο)

* Αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων Smetlivy, κλάση Kashin

* Φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων Ladnyy, κλάση Krivak

* Φρεγάτα κατευθυνόμενων βλημάτων Pytlivyy, κλάση Krivak

197η Ταξιαρχία Αμφίβιας Επίθεσης

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Nikolai Filchenkov

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Orsk

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Saratov

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Azov

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Novocherkassk

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Tsezar Kunikov

* Αμφίβιο σκάφος απόβασης Yamal

► Η 41η Ταξιαρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών απαρτίζεται από την 166η Μεραρχία Ταχέων Πυραυλοφόρων Σκαφών και την 295η Μεραρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών.

41η Ταξιαρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών (Νοβοροσίσκ)

* 166η Μεραρχία Ταχέων Πυραυλοφόρων Σκαφών

** Χόβερκραφτ κατευθυνόμενων βλημάτων Bora
** Χόβερκραφτ κατευθυνόμενων βλημάτων Samum

* 295η Μεραρχία Πυραυλοφόρων Σκαφών

► Η 247η Ανεξάρτητη Υποβρύχια Μεραρχία αποτελείται από δύο υποβρύχια.

247η Ανεξάρτητη Υποβρύχια Μεραρχία (Σεβαστούπολη)

* Υποβρύχιο επίθεσης Alrosa (B-871), κλάσης Kilo

* Υποβρύχιο επίθεσης Svyatoy Knyaz Georgiy (B-380)

► Η 68η Tαξιαρχία Παράκτιας Άμυνας απαρτίζεται από το 400ο Ανθυποβρυχιακό Τάγμα και την 418η Ναρκαλιευτική Μεραρχία

68η Tαξιαρχία Παράκτιας Άμυνας

400ο Ανθυποβρυχιακό Τάγμα

* Κορβέτα ανθυποβρυχιακού αγώνα Aleksandrovets

* Κορβέτα ανθυποβρυχιακού αγώνα Povorino

* Κορβέτα ανθυποβρυχιακού αγώνα Suzdalets

* Κορβέτα ανθυποβρυχιακού αγώνα Muromets

* Κορβέτα ανθυποβρυχιακού αγώνα Vladimirets

418η Ναρκαλιευτική Μεραρχία

* Ναρκαλιευτικό Kovrovets

* Ναρκαλιευτικό Ivan Golubets

* Ναρκαλιευτικό Turbinist

* Ναρκαλιευτικό Vice Admiral Shukov

► 184η Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας ( Νοβοροσίσκ )

► 422η Ανεξάρτητη Υδρογραφική Μεραρχία

Χερσαίες μονάδες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υδρογραφικά σκάφη, μονάδες έρευνας και διάσωσης.

►Άλλες μονάδες:

* 11η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Παράκτιου Πυραυλικού Πυροβολικού (Ανάπα, περιοχή Κρασνοντάρ)

* 810ο Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Ναυτικού Πεζικού (Σεβαστούπολη): Υπεύθυνη για την επίγεια άμυνα της Σεβαστούπολης, τη ναυτική βάση και τις γύρω εγκαταστάσεις.

* 382ο Ανεξάρτητο Τάγμα Ναυτικού Πεζικού (Τεμργιούκε)

* 1096ο Ανεξάρτητο Αντιαεροπορικό Σύνταγμα (Σεβαστούπολη)

* 431η Ναυτική Μονάδα Συλλογής Πληροφοριών (Τουάψε)

* Ταξιαρχία κομάντο (spetsnaz) υπαγόμενη στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας (Σεβαστούπολη)

Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει σχεδόν 150 σκάφη επιφανείας διαφόρων κατηγοριών, μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι ικανό για παρατεταμένες θαλάσσιες επιχειρήσεις. Συνολικά έως 41 σκάφη επιφανείας είναι πλήρως λειτουργικά. Με μια μέση διάρκεια ζωής που πλησιάζει τα 30 χρόνια, πολλά πλοία δεν είναι αξιόπλοα ή έχουν καταστεί εκτός λειτουργίας λόγω της κακής συντήρησης ή της μη διαθεσιμότητας των ανταλλακτικών.

kwrtv4v25584786rrn2ujsre4mΣτο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, το προσωπικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανέρχονταν σε 175.000 άτομα. Σήμερα ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι μια εντυπωσιακή δύναμη, είναι ο περισσότερος αδύναμος σε σύγκριση με τους άλλους ρωσικούς στόλους, και κύρια αποστολή του αυτή τη στιγμή είναι να φρουρεί τις ρωσικές ακτές. Έτσι και θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλησίον των ακτών της Κριμαίας και της Ρωσίας, όπως επικουρείται από τις χερσαίες πυροβολαρχίες μεγάλου βεληνεκούς κατά πλοίων, και τις αντιεροπορικές συστοιχίες, η συνολική δύναμη πυρός εντός έδρας, είναι όντως τρομακτική.

Μια σειρά από ναυπηγικά προγράμματα που είναι υπό εξέλιξη – νέα υποβρύχια, κορβέτες και ένα γαλλικής κατασκευής αεροπλανοφόρο – θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δεν εξετάζονται περαιτέρω επί του παρόντος.

Ναυτική Πολεμική Αεροπορία

* 25ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα Ανθυποβρυχιακών Ελικοπτέρων (Kάχα): 20 Ka-27 και Mi-14

* 917ο Ανεξάρτητο Μικτό Σύνταγμα (Κάχα): 10 An-2, An-12 και An-26, 4 Be-12 ASW και 10 Mi-8.

* 43ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα Επίγειας Επίθεσης (Γκβαρντεσκόγιε): 18 Su-24M και 4 Su-24MR.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις που εμφανίζονται στο ρωσικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πιθανώς ενισχυθεί με επιπλέον 10.000-15.000 προσωπικό, μετά την 27η Φεβρουαρίου.

Το αποβατικό Azov, κλάσης Ropucha, μετέφερε στην Κριμαία 400 στρατιώτες, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τη ρωσική ναυτική βάση στο Νοβοροσίσκ, μόνο κατά τη διάρκεια της 2ης Μαρτίου. Αυτές οι ενισχύσεις πιθανόν ανήκουν στην 7η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Φρουρών, με έδρα στο Νοβοροσίσκ.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, δεκάδες πτήσεις των ρωσικών μεταγωγικών IL-76 έχουν εντοπιστεί στα αεροδρόμια Γκβαρντεσκόγιε (Gvardeyskoe) και Οκτιαρμπισκόγιε (Oktyabyr’skoe) στην Κριμαία.

► Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ρωσικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ακόλουθες επιπλέον ρωσικές μονάδες λειτουργούν στην Κριμαία:

* Στοιχεία από την 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, η οποία εν καιρώ ειρήνης εδρεύει στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από το Πσκοφ, οι εγκαταστάσεις της Μεραρχία στην Αγία Πετρούπολη είναι σχεδόν άδειες.

* Η 31η Ανεξάρτητη Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Φρουρών, η οποία εν καιρώ ειρήνης εδρεύει στην περιφέρειεα της πόλη Ουλιανόφσκ, τώρα φέρεται να λειτουργεί στην Κριμαία.

* Η 3η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Κομάντο που βασίζεται στο Ιρκούτσκ, η οποία υπάγεται στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με πληροφορίες δραστηριοποιείται στην Κριμαία.

Οι ενισχύσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία συνεχίζονται, όπως παρουσιάζονται σε πολλά βίντεο στο YouTube, τα οποία δείχνουν μεγάλες φάλλαγες στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων παρτίδων αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων, με κατεύθυνση προς το λιμάνι της πόλης του Νοβοροσίσκ, και συγκεκριμένα στο τερματικό πορθμείο που συνδέει την περιοχή Κουμπάν της Ρωσίας με το λιμάνι του Κερτς στην Κριμαία. Υπάρχουν βάσιμες υποθέσεις ότι τα αμφίβια πλοία δραστηροποιούνται όλο το εικοσιτετράωρο μεταξύ αυτών των δύο σημείων.

πηγή