Ο βουλευτής Ροδόπης καταγγέλλει την ελληνική πολιτεία, ότι δεν εφαρμόζει τη νομιμότητα στη Θράκη, ενώ ο ίδιος παραμένει «ανεπιθύμητος» για τον μηχανισμό της Άγκυρας στην περιοχή
Στο «κάδρο» της κριτικής ο δήμαρχος Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ που βράβευσε τον Τούρκο πρόξενο ενώ δεν κάλεσε τον βουλευτή σε επίσημη εκδήλωση, καθώς επίσης ο δήμαρχος Αρριανών Ερδέμ Χουσεϊν, που πέρσι ασπάστηκε τουρκική σημαία στα «Χίλια». Τους εγκαλεί ότι λαμβάνουν άμεσα κατευθύνσεις από τον μηχανισμό του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στους δημάρχους Ιάσμου Τζανέρ Ιμάμ και Αρριανών Ερδέμ Χουσεϊν, για την επιρροή που δέχονται από τον μηχανισμό του Τουρκικού Προξενείου.
Με αφορμή το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, θεσμικά ως βουλευτής στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κερασιού Ασωμάτων, ενώ στην ίδια εκδήλωση παρέστη και μάλιστα βραβεύτηκε ο Τούρκος πρόξενος Αϊκούτ Ουνάλ, τοποθετήθηκε ως εξής: «είναι εις βάρος των θεσμών, διότι ο κ. Τζανέρ δεν με καλεί μόνο και μόνο επειδή με είχαν διαγράψει από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας, όπως την αποκαλούν, και επειδή φοβάται από το Τουρκικό Προξενείο.
Αυτός είναι ο λόγος. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μπορεί ο ίδιος να μην το αποδέχεται, αλλά υπάρχει γενικό εμπάργκο, να μη βάζουν τα μειονοτικά ΜΜΕ τις συνεντεύξεις και την πολιτική μου δράση, να μην αναφέρονται στο όνομά του. Υπάρχει τρομοκρατία και πίεση πάνω στο λαό».
Μάλιστα, ο κ. Αχμέτ έκανε λόγο για «ρητή εντολή» από τον μηχανισμό επιρροής του Τουρκικού Προξενείου, να μην προσκαλούνται ούτε ο ίδιος, ούτε ο Μουφτής Κομοτηνής στις εκδηλώσεις στις οποίες παρίστανται ο Τούρκος πρόξενος και ο ψευτομουφτής Κομοτηνής.
«Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιάσμου, θα είχα καταθέσει μία επίσημη ερώτηση και θα έλεγα: Γιατί δεν καλείται ο Μουφτής Κομοτηνής και καλείται ο Ιμπραήμ Σερίφ (σ.σ. ο ψευτομουφτής;); Γιατί δεν καλείται ο Ιλχάν; Γιατί δεν παρίστανται χριστιανοί;», διερωτήθηκε.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε πάντως και ο δήμαρχος Αρριανών Ερδέμ Χουσεϊν, από τον οποίο «συμβαίνει το ίδιο», σε εκδηλώσεις στις οποίες παρίσταται ο Τούρκος πρόξενος Αϊκούτ Ουνάλ, όπως για παράδειγμα ύψωμα «Χίλια».
Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε, εάν η εντολή έρχεται με έμμεσο τρόπο από το Προξενείο, ο κ. Αχμέτ απάντησε πως γίνεται με άμεσο τρόπο. Θύμισε, ακόμη, τα περσινά γεγονότα, όπου ο δήμαρχος Αρριανών ασπάστηκε τουρκική σημαία στο πλαίσιο εκδήλωσης.
Το πολιτικό κόστος και η νομιμότητα στη Θράκη
Γιατί όμως οι δήμαρχοι Ιάσμου και Αρριανών πράττουν κατ’ αυτό τον τρόπο, αγνοώντας τη νομιμότητα; Διότι ενεργούν «φοβούμενοι το πολιτικό κόστος», σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική Πολιτεία, ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους στη Θράκη.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, έφερε τον προ 18 μηνών προπηλακισμό του τότε Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ στο τζαμί Πλατάνου στην Ξάνθη, όπου η υπόθεση απασχολεί πλέον τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Αχμέτ αναρωτήθηκε, πώς γίνεται να υπάρχουν άβατα το 2026 στη Θράκη, όπως τα τζαμιά τα οποία ελέγχονται από τον μηχανισμό του Τουρκικού Προξενείου, στα οποία θεωρούνται ανεπιθύμητοι οι Μουφτήδες. Επίσης, αναρωτήθηκε, πώς γίνεται βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, να συμπαραστέκονται σε όσους επιτέθηκαν στον κ. Τζιχάτ, παρατηρώντας πως «εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε όριο» και διαμηνύοντας πως «πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα».
«Ζημιώνεται η μειονότητα»
Εκτίμηση του βουλευτή είναι πως, από την παρείσφρηση του μηχανισμού του Τουρκικού Προξενείου στα εσωτερικά ζητήματα της Θράκης, τελικά «ζημιώνεται η ίδια η Θράκη και η ίδια η μειονότητα». Αντιθέτως, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να κινείται θεσμικά, ασκώντας πίεση στην Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και κάθε κρατικό φορέα, για να προωθούνται αιτήματα της περιοχής.
















