Το Spitfire MJ755 της ΠΑ θα πετάξει πάνω από τον Πύργο τον Λευκό …Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Το Spitfire MJ755 της ΠΑ θα πετάξει πάνω απο τον Πύργο τον Λευκό της Θεσσαλονίκης μας  σε μια Πτήση Τιμής και Μνήμης  των Ηρώων  Πεσόντων κατά του Β’ ΠΠ ….

Το Αεροσκάφος θρύλος θα εκτελέσει πτήση κατά την διάρκεια της Στρατιωτικής Παρέλασης  που αναμένεται να είναι Μεγαλειώδης και θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα Αποτροπής εκεί που πρέπει

Το MJ755 το  Α/Φ Θρύλος είχε παραδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον υποσμηναγό της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF) Τζορτζ Νταν.

Ήταν ένα από τα 77 περίπου καταδιωκτικά Σπιτφάιρ, που είχε δώσει η βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς είχε ενταχθεί στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό.

Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, σε ειδικό κέντρο ανακατασκευής.

Επέστρεψε στην Ελλάδα  στις 27 Μαίου του 2021 σε πλήρη Πτητική κατάσταση…