Προ διετίας αποφασίστηκε η ίδρυση ενός νέου σώματος, της Ακτοφυλακής, αφού λήφθηκαν υπόψη οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με σκοπό να αναλάβει την ευθύνη της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δύο χρόνια μετά το συγκεκριμένο εγχείρημα παραμένει στα χαρτιά, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη να ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα εξετάζεται.
Στο σημείωμα, το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το έτος 2020, ο κ. Σαββίδης αναφέρει επί λέξει τα εξής:
«Η Ακτοφυλακή, η οποία θα στελεχώνεται σε πρώτο στάδιο κατά βάση από τα μέλη που υπηρετούν στη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και στη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης αλιείας, της εμπορίας ναρκωτικών και την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα».
Αναφέρει, επίσης, ότι έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας της Ακτοφυλακής, καθώς και τις ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να επιτελεί αποτελεσματικά τον ρόλο της.
«Το προσχέδιο έτυχε διαβούλευσης με συναρμόδιες υπηρεσίες και εξετάζονται οι διάφορες παράμετροι σχετικά με την υλοποίηση του εγχειρήματος» σημειώνει ο κ. Σαββίδης.
Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν επανάληψη των όσων είχε υποβάλει γραπτώς στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Σαββίδη, Ιωνάς Νικολάου, πριν δύο ακριβώς χρόνια.
Μάλιστα, στην ενημέρωση της οποίας έτυχε η Βουλή από τον κ. Νικολάου προ διετίας, και συγκεκριμένα στις 27/11/2017, γινόταν λόγος και για τη σύσταση διακρατικής επιτροπής στην Αθήνα αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης του εγχειρήματος