Τουρκικά ΜΜΕ: «Τώρα αρχίζει το παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο»

Tα σχέδια της για τη λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα» φαίνεται να προωθεί με έμπρακτο πλέον τρόπο η Άγκυρα. Μετά την προσυμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον ηγέτη της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, η εφημερίδα Yeni Safak έχει σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «Τώρα αρχίζει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία διαμηνύει σε όλο τον κόσμο ότι η συμφωνία είναι πλήρως νομότυπη και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της, ενώ θα τεθεί ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου προς ψήφιση. Όταν εγκριθεί τότε θα κοινοποιηθεί και στα Ηνωμένα Έθνη για να αρχίσει η εφαρμογή του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η «γιγαντιαία συμφωνία», όπως την ονομάζει το δημοσίευμα, προχώρησε με εντολές του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του σε συνάντηση που είχε με τον διεθνώς αναγνωρισμένο ηγέτη της Λιβύης Fayez al Sarraj στην Κωνσταντινούπολη. «Παρά το γεγονός ότι η εσωτερική διένεξη στη Λιβύη συνεχίζεται, έχει υπογραφεί με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σκοπός της οριοθέτησης όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, είναι να εμποδίσουν τυχόν υπογραφή οριοθέτησης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο καθώς ως γνωστό η Αθήνα δεν έχει κάνει αυτά τα βήματα. Με αυτό τον τρόπο εξηγούν οι Τούρκοι, εμπόδισαν την Αθήνα από μελλοντικά σχέδια περιορισμού της «τουρκικής ΑΟΖ».

Σας αδίκησαν οι Κύπριοι

Η τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με εργασίες του στρατιωτικού Τζιχάτ Γιαϊτσί, η Κύπρος στις συμφωνίες που υπέγραψε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «σφετερίστηκε» από το Ισραήλ 4 χιλιάδες 600 τ.χλμ, από τον Λίβανο 3 χιλιάδες 957 τ. χλμ και από την Αίγυπτο 21 χιλιάδες 500 τ.χλμ. Υποστηρίζει ότι αν αντί με την Κύπρο το Ισραήλ υπέγραφε συμφωνία με την Τουρκία τότε το 13 και το 12 τεμάχιο θα ήταν ολόκληρο δικό του, από το 8, το 9 και το 11 ένα μεγάλο μέρος του και από το 1, το 7 και το 10 ένα μέρος του. Υποστηρίζει ακόμη πως εάν η Αίγυπτος έκανε αντί με την Κύπρο, συμφωνία με την Τουρκία, τότε θα είχε 11 χιλιάδες 500 τ. χλμ. περισσότερα και θα είχε μέρος των τεμαχίων 4,5,6,7 και 11.

Και η εφημερίδα Σταρ στο δικό της μεγάλο πρωτοσέλιδο με τίτλο “Χαλάσαμε το παιχνίδι στη Μεσόγειο” αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική. “Η συμφωνία διασφαλίζοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην περιοχή είπε ‘στοπ’ στα αποικιοκρατικά παιχνίδια της Ευρώπης στην υφαλοκρηπίδα μας”.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο “Χαλάσαμε τα σχέδια της συμμαχίας πετρελαίου”, γράφει ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τη θάλασσα και με αυτό τον τρόπο έφραξε τη συμμαχία αρπαγής από Ελλάδα και Κύπρο που έχουν πίσω τους ΗΠΑ και ΕΕ.

Συναγερμός σε Αθήνα-Κάιρο και Λευκωσία

Χθες βράδυ οι Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα αυτό. Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Άχμεντ Χάφεζ είπε ότι οι τρεις Υπουργοί χαρακτήρισαν «αβάσιμες» τις δύο συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, οι οποίοι επικοινώνησαν σήμερα τηλεφωνικώς.

Όπως γράφει και ο αιγυπτιακός τύπος, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που χαρακτηρίζει «χωρίς νομική βάση» τα δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.

«Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε συγκεκριμένα το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μία είδηση που καταγράφει και η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

Το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου εξηγεί ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης, υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχουν υπουργοί να τις εκπροσωπούν», «οπότε ο ρόλος του (Λίβυου) πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat».

«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», πρόσθεσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε άλλο μακροσκελές ρεπορτάζ της για την επίσημη αντίδραση και της Ελλάδας και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Παράλληλα, η ιστοσελίδα της «Sada el balad» αναφέρει ότι «η Αίγυπτος απέρριψε τη συμφωνία ως «παράνομη» ενώ η Ελλάδα δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν γεωγραφικά παράλογη, αφού αγνόησε την παρουσία του ελληνικού νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

ΠΗΓΗ alphanews


Διάφορα Άρθρα