Στη 107η Επέτειο Απελευθέρωσης της Καβάλας ο ΥΕΘΑ & ο Α/ΓΕΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε σήμερα 29 Ιουνίου 2020,  στις εκδηλώσεις της 107ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και της γιορτής του Πολιούχου της πόλης Αποστόλου Παύλου. Τον Υπουργό συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Γιορτάζουμε σήμερα, αυτή την λαμπρή καλοκαιρινή ημέρα, μια μεγάλη διπλή εορτή: Αφ’ ενός τη μεγάλη θρησκευτική εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, εν επιγνώσει βέβαια ότι ο Απόστολος των Εθνών Παύλος είναι και Πολιούχος Άγιος – Προστάτης της πόλης μας, διότι θυμίζω ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και τον τιμούμε όπως τού πρέπει.

Αφ’ ετέρου στο πλαίσιο αυτής της καταπληκτικής σύμπτωσης, μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών στον τόπο μας, γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Καβάλας από την βουλγαρική κατοχή στις 26 Ιουνίου που είχε λάβει χώρα, πριν από έναν αιώνα και επτά χρόνια ακριβώς.

Ήταν μια εποχή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη ορμή, αυτοπεποίθηση, με ενωμένη και στιβαρή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και θα έλεγα καθολικό, παλλαϊκό εθνικό συναίσθημα και εφορμούσε για να πολλαπλασιάσει, να αυξήσει κατά πολύ τα εδάφη της, την εδαφική της κυριαρχία, και το πετύχαινε.

Έχει σημασία η ιστορική λεπτομέρεια ότι η απελευθέρωση της Καβάλας έγινε με τέχνασμα από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο τότε μπορεί να κυριαρχούσε στο Αιγαίο, γιατί είχε την απόλυτη υπεροχή και υπεροπλία σε μέσα, πλην όμως πέτυχε το μέγιστο στρατιωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή την Απελευθέρωση της Καβάλας, χωρίς να πέσει τουφεκιά, κυριολεκτικά αναίμακτα.

Μια σειρά από παραπεμπτικές κινήσεις πλοίων, την ημέρα και τη νύχτα, πριν από την Απελευθέρωση της πόλης δημιούργησαν στις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, την εντύπωση ότι δεν υπήρχε ελπίδα και γι’ αυτό το λόγο απεχώρησαν ήσυχα, χωρίς να χυθεί αίμα, χωρίς να πέσει τουφεκιά και οι Καβαλιώτες εν μέσω εξάλων πανηγυρισμών όπως έχει γραφτεί, υποδέχτηκαν τα αγήματα, των πολεμικών πλοίων που μπήκαν και Απελευθέρωσαν την πόλη.


Διάφορα Άρθρα