Στη Χάγη οι Ανακριτές για τις «Μίζες των Φρεγατών του ΠΝ τύπου «S»

Στη Χάγη συναντήθηκαν πριν από ημέρες οι ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων παρελθόντων ετών με ομολόγους τεσσάρων χωρών, στις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήματα για ανοίγματα λογαριασμών εμπλεκομένων προσώπων, μεταξύ άλλων, και για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Οι ανακριτές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γεώργιος Ευαγγέλου είχαν συνάντηση με τους ομολόγους από Κύπρου, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία, ενώ όπως έγινε γνωστό για τις φρεγάτες ξεκίνησε έρευνα και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για δικούς της υπηκόους.

Ex defence Minister Giannos Papantoniou is jailed for embezzlement, in Athens, on Oct. 24, 2018 / Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνλιου οδηγείται στις φυλακές, στις 24 Οκτωβρίου, 2018

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των έξι  φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, υπογράφηκε επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή την γαλλική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στον Παπαντωνίου καταλογίζεται ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Οι ανακριτές Διαφθοράς θεωρούν πως για την συγκεκριμένη σύμβαση κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με την διευκόλυνση που παρείχε ο αποβιώσας εκπρόσωπος της THALES στην Ελλάδα, μέσω εξωχώριων εταιριών.

Παράλληλα, η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου έχει υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης της από τις φυλακές το οποίο και εξετάζεται από τη δικαιοσύνη