Στη Χάγη ο Αρχηγός του UCK & «Πρόεδρος» του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι,

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, προσήλθε χθες στον εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου για το Κόσοβο, που εδρεύει στη Χάγη, ο οποίος στις 24 Ιουνίου είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την επισημοποίηση των κατηγοριών εις βάρος του για 100 δολοφονίες κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας» είπε ο Θάτσι στους δημοσιογράφους, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Χάγης. «Πιστεύω στην ειρήνη, στην αλήθεια, στη συμφιλίωση και στη δικαιοσύνη.

Κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία». Ο Θάτσι υπήρξε αρχηγός του αντάρτικου στρατού, που πολέμησε για την απελευθέρωση του Κοσόβου  αλβανικά UCK), πρωθυπουργός και πλέον πρόεδρος του Κοσόβου.

Η απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της διάσπασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας απασχόλησε το ad hoc διεθνές δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο όμως δεν διέθετε την απαιτούμενη οικονομική στήριξη για να ασχοληθεί με όλες τις υποθέσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε εκείνη του πολέμου για την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, το 1999, δημιουργήθηκαν με διεθνή στήριξη ειδικά δικαστήρια που υπάγονται μεν στο δικαστικό σύστημα της κάθε χώρας, αλλά εδρεύουν και αυτά στη Χάγη.

Πέραν του Θάτσι, κατηγορούμενος είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βέσελι, και πολλοί άλλοι. Με τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Θάτσι ξεκαθάρισε ότι, αν οι κατηγορίες επισημοποιηθούν, θα παραιτηθεί από το αξίωμά του.


Διάφορα Άρθρα