Στη «Νέα Σούδα» κατέπλευσε το Αμερικανικό μεταγωγικό» USNS Yumma (video)

Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο το αμερικανικό μεταγωγικό USNS Yumma προσέγγισε το λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, στο πλαίσιο των στενότερων σχέσεων που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και περιλαμβάνεται στην πρόσφατα υπογραφείσα αμυντική συμφωνία.

Νωρίς σήμερα το πρωί συγκεκριμένα στις 09:00,  έφτασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο «USNS YUMA» που μεταφέρει αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό.

Το USNS YUMA (IMO: 9677569) είναι ένα Naval Craft που έχει ναυπηγηθεί το 2017 (4 years ago) με σημαία USA.

Η χωρητικοτητα του πλοίου είναι 9154 t DWT και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 4.2 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 103 μέτρα και το πλάτος του είναι 28.5 μέτρα.

Όπως φαίνεται άρχισε να έρχεται η μεγάλη στρατιωτική δύναμη η οποία θα «σπάσει» κάθε ρεκόρ, καθώς στις 14 Οκτωβρίου 2021 υπογράφηκε η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA).

Τόση ισχυρή δύναμη πυρός σε ένα λιμάνι και σε ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στην χώρα. Έφεραν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης, αλλά εφέτος ο αριθμός τους, η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Όλα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ.

Η υπάρχουσα συνεργασία με τις ΗΠΑ συνεχίζεται και εξελίσσεται σε ρουτίνα, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην εμπορική κίνηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, επεσήμανε ο Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Η παρουσία του μεταγωγικού σηματοδοτεί την σπουδαιότητα του λιμανιού στα τεκταινόμενα στην Βαλκανική χερσόνησο. Ο σκελετός του μήκους 130 μέτρων πλοίου, είναι από αλουμίνιο με 3,4 μ. βύθισμα, ένα σύγχρονο ελαφρύ σκάφος, με μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα, που συμβάλλει στις ανάγκες της νατοϊκής συμμαχίας, ειδικά και μετά την πολύ σημαντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

Σε 20 ημέρες αναμένονται οι νέες δυνάμεις που θα συνοδεύονται από ελικόπτερα και θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Βαλκανικής.