Στη Σύνοδο Ασφαλείας για την Ευρώπη ο Έλληνας ΥΦΕΘΑ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς συμμετείχε στις εργασίες της ετήσιας Συνόδου Ασφαλείας/21ο Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα (Berlin Security Conference 2022/21st Congress on European Security andDefence), που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στο Βερολίνο.

Η Σύνοδος αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ για την Ασφάλεια και την Άμυνα, το οποίο διοργανώνει η Γερμανική εφημερίδα “The BehördenSpiegel”, κάθε χρόνο από το 2001.

Η φετινή Σύνοδος, στην οποία η Νορβηγία αποτέλεσε τη χώρα εταίρο της, πραγματοποιήθηκε στις ακόλουθες τρεις θεματικές συνεδρίες:

Γενικά θέματα: Πόλεμος στην Ουκρανία, Στρατηγική Πυξίδα (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Στρατηγικό Δόγμα (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, διακλαδική σχεδίαση Δυνάμεων, Ενέργεια και κρίσιμες υποδομές, έλεγχος των εξοπλισμών.

Ασφάλεια και Άμυνα: Η βρετανική οπτική της Ασφάλειας και Άμυνας, Άμυνα στο Διάστημα, Ευρωπαϊκή Άμυνα στον χερσαίο χώρο, ολοκληρωμένες αμυντικές προτάσεις στην Ευρώπη, αεροπορική ισχύς σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, θαλάσσιοι τομείς ευθύνης, υβριδικές απειλές, κυβερνο-πόλεμος, ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, προοπτικές και ευκαιρίες.

Τεχνολογία, έρευνα, ανάπτυξη και προμήθειες: τεχνολογική πρόοδος στον αμυντικό τομέα, Ενέργεια και Ασφάλεια, ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθειών, ψηφιοποίηση των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων, προγράμματα τοπικής πολυεθνικής συνεργασίας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Olaf Scholz, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας κ. Jonas Gahr Store και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg.