Στην διάλυση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων προχωρά η κυβέρνηση….»Ποιος είναι ο επόμενος Στόχος;»

Κάθετα αρνητικοί στη Διάλυση των ΚΕΝ οι Απόστρατοι …Τι λένε στην «Θ» οι  Στρατηγοί Γ. Γεωργιάδης και Ν. Φωτιάδης

Στην αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) του Στρατού Ξηράς προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου αναδιοργάνωσης που προβλέπει την απευθείας κατάταξη των υπόχρεων θητείας στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διαταγή υπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου και προβλέπει τη σταδιακή αναστολή λειτουργίας των ΚΕΝ από τον ερχόμενο Μάιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο.

Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι η βελτίωση του ποσοστού επάνδρωσης των Μονάδων πρώτης γραμμής με μόνιμο προσωπικό και οπλίτες θητείας καθώς και η εξοικονόμηση περιττών δαπανών με την αναστολή λειτουργίας των διάσπαρτων ΚΕΝ που εξυπηρετούν ολοένα και μικρότερο αριθμό κατατασσόμενων οπλιτών.

Μάλιστα μία από τις δύο μονάδες που δοκιμαστικά εφαρμόστηκε το νέο σύστημα στην πιο πρόσφατη σειρά νεοσυλλέκτων βρίσκεται στην Ξάνθη και οι αρμόδιοι επιτελείς αξιολογώντας την εφαρμογή του το έκριναν επαρκές οπότε αναμένεται να εφαρμοστεί από την ΕΣΣΟ ΣΤ/2017 νεοσυλλέκτων να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την χώρα και σε όλες τις μονάδες.

Κάθετα αρνητικοί πάντως σε αυτή την εξέλιξη είναι οι ενώσεις αποστράτων με τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ Ξάνθης Στρατηγό Γεώργιο Γεωργιάδη να σχολιάζει πως:

«Σε όλους τους στρατούς του κόσμου εφαρμόζεται με επιτυχία ο θεσμός των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Καλώ λοιπόν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αφουγκραστεί τους επαγγελματίες στρατιωτικούς και να ακούσει την γνώμη τους και στο ζήτημα αυτό, όπως και στο ζήτημα της αύξησης της θητείας…»

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης, Νικόλαος Φωτιάδης, συμπλήρωσε πως: «Ήδη αυτή τη στιγμή η εκπαίδευση που γίνεται είναι μόλις μια σκιά αυτής που θα έπρεπε να είναι. Η εξέλιξη όμως αυτή κάνει τα πράγματα κατά πολύ χειρότερα…»

ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στα ΚΕΝ διεξάγεται σήμερα η αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών, διάρκειας 4 εβδομάδων (Κατάταξη – Βασική Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Μαχητή) ενώ την 5η εβδομάδα, μετά τη επιστροφή τους από την άδεια ορκωμοσίας, πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των οπλιτών από τα ΚΕΝ προς τα Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΕΚΕ) και τις Μονάδες, για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους στις ειδικότητες και τα Σχολεία Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτου (ΣΠΕΝ) αντίστοιχα.

Κατά πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει την κατάργηση των ΚΕΝ και την αντικατάστασή τους με 13 Σημεία Κατάταξης (Σ/Κ) νεοσυλλέκτων σε υφιστάμενες-ενεργές Μονάδες στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Ειδικότερα προβλέπεται η λειτουργία Σ/Κ στην Αττικοβοιωτία, στην Θεσσαλονίκη, στην κεντρική Ελλάδα και στη Θράκη καθώς και από ένα στην έδρα κάθε ΑΔΤΕ.

Αυτή την περίοδο παραμένουν ενεργά τα ακόλουθα ΚΕΝ στα αντίστοιχα Στρατόπεδα:

ΣΤΡΔΟ «ΥΠΤΓΟΥ ΨΑΡΡΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, Θήβα

ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού, Ναύπλιο

ΣΤΡΔΟ «ΥΠΤΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, Μεγάλο Πεύκο

ΣΤΡΔΟ «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» – 9ο Σύνταγμα Πεζικού, Καλαμάτα

ΣΤΡΔΟ «ΥΠΛΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» – 547 Α/Μ Τάγμα Πεζικού, Ρέθυμνο

ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΥ» – 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, Μεσολόγγι

ΣΤΡΔΟ «ΣΤΓΟΥ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» – 11ο Σύνταγμα Πεζικού, ΔΙΚΕ, Τρίπολη

ΣΤΡΔΟ «ΤΧΗ ΒΕΡΣΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού, Άρτα

ΣΤΡΔΟ «ΣΧΗ ΔΑΒΑΚΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών, Σπάρτη

ΣΤΡΔΟ «ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ» – 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού, Γρεβενά

ΣΤΡΔΟ «ΑΘ.ΔΙΑΚΟΥ- ΣΧΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου, Λαμία

ΣΤΡΔΟ «ΕΠΧΟΥ ΜΕΛΙΔΗ» – Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, Αυλώνας

124 ΠΤΕΡΥΓΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΣΗΣ – Διακλαδικό Κέντρο, Τρίπολη

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΠιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι: «Αυτό που ξέρω είναι ότι όλοι οι σύγχρονοι στρατοί του κόσμου έχουν σύγχρονα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, αυτά που στις ΗΠΑ ονομάζονται χαρακτηριστικά ως boot camps, τα σημεία δηλαδή εκείνα όπου ο στρατιώτης εξοπλίζεται τόσο με οπλισμό όσο και με γνώσεις.

Δεν μπορείς όμως έναν άνθρωπο που έχει μία μονάδα που πρέπει να την έχει έτοιμη για πόλεμο να του φορτώνεις και έργα ειρηνικής περιόδου. Τι θα κάνει δηλαδή η μονάδα; Κέντρα εκπαιδεύσεως με νεοσύλλεκτους ή θα κοιτάζεις να φροντίζεις για την πολεμική σου αποστολή; Κυρίως εδώ αναφέρομαι στις μονάδες του Δ’ ΣΣ. Αυτοί οι παλιότεροι που τόσο σοφά είχαν φτιάξει αυτά τα συστήματα κάτι ήξεραν παραπάνω από μας.

Σε 40 μέρες ο φαντάρος έφευγε από το κέντρο εκπαίδευσης μαχητής έχοντας κάνει τις ασκήσεις του, τις βολές του κλπ. Αυτό που θέλουν να κάνουν τώρα είναι σα να θες να κάνεις κάποιον πολιτικό μηχανικό δι’ αλληλογραφίας..! Δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποδώσει αυτό. Ε

ίναι καιρός οι πολιτική να ακούσει την στρατιωτική ηγεσία που εκτιμώ ότι θα έχει διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα από όλα αυτά που ακούγονται…

Κι αν θέλουν μάλιστα να παρέμβουν και να αυξήσουν την στρατιωτική θητεία. Η ύπαρξη των κέντρων εκπαίδευσης, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, εξασφαλίζει την ομοιόμορφη και πανομοιότυπη εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Δεν χρειάζεται, ειδικά εμείς ως Ελλάδα, να πάμε να πρωτοτυπήσουμε με ένα σύστημα που δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στον κόσμο…!

Ν. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: «ΗΔΗ ΟΡΙΑΚΗ Η ΕΚΑΠΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣΑπό την πλευρά του ο Στρατηγός  Φωτιάδης τόνισε ότι: «Η αλλαγή αυτή που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί δε είναι απλά προς το χείρον, αντί να είναι προς το βέλτιστο, αλλά προς το έσχατο όριο. Είναι ό,τι χειρότερο.

Οι νεοσύλλεκτοι πήγαιναν παλαιότερα τροχάδην στα κέντρα εκπαίδευσης, εκπαιδεύονταν στις οπλασκήσεις, στην ατονική τακτική και στις ειδικότητά τους και μετά πήγαιναν στις μονάδες τους.

Τώρα είναι μόνο “πάνω τα χεράκια – κάτω τα χεράκια”, πίτσα, κόκα κόλα και καρμπονάρα, κάτι που οριακά διαρκεί δύο εβδομάδες πλέον.

Αποτέλεσμα αυτών είναι να πηγαίνουν στη συνέχεια οι νεοσύλλεκτοι πρακτικά ανεκπαίδευτοι και να πρέπει οι μονάδες τους τελικά να είναι αυτές που ουσιαστικά θα τους προσφέρουν την όποια εκπαίδευση μπορούν να προσφέρουν, παράλληλα φυσικά με το κύριο έργο της κάθε μονάδας που σίγουρα δεν είναι το εκπαιδευτικό…»

Πηγή  :http://www.thraki.com.gr

Σχόλιο: O  στόχος της Κυβέρνησης του Συριζα δεν είναι η επάνδρωση των Μονάδων που αν ήθελε και μόνο απο την φυγοστρατία θα μπορούσε να γεμίσει με προσωπικό τις Μονάδες άσχετα αν η θητεία είναι μόλις εννέα μηνών !

Αλλά η μείωση της Θητείας και ακόμη η τμηματική υπηρέτηση των  νέων που όμως έτσι χάνουν την επαφή με το Στράτευμα …Αλλα ποιος νοιάζεται  οι ψήφοι μετράνε ,εξάλου αν ρίξεις μια ματιά στην  επάνδρωση τστους Λόχους Διοικήσεων Μονάδων των Αστικών Περιοχών θα καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάμε !

Τα ευκόλως ενοούμενα παραλείπονται έλεγαν οι Αρχαίοι  ημών Πρόγονοι!