Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής… Ο ΥΕΘΑ για τα Ε/Π MH-60R

Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής για μια σειρά προγραμμάτων, εκ των οποίων το πλέον σημαντικό αφορά την  προμήθεια τριών αμερικανικών ελικοπτέρων MH-60R (Romeo).

Η Lockheed Martin ανέλαβε στις 26 Οκτωβρίου του 2020 σύμβαση αξίας $193,98 εκατ. για την κατασκευή 4 ανθυποβρυχιακών Ε/Π MH-60R και 3 συστημάτων σόναρ πόντισης χαμηλών συχνοτήτων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Επίσης μαζί με τά   Ελικόπτερα ROMEO  θα έρθουν και 30 θανάσιμες Τορπίλες ΜΚ54 για το ΠΝ και όχι μόνο !

Σχόλιο: Φτάσαμε στον Οκτώμβριο του 20  για να υπογραφεί η Σύμβαση  για τα 4 και ελπίζουμε να τα πάρουμε εντός του  2021 …Αλλά να θυμίσουμε οτι τα  Ε/Π MH-60R είναι καθαρά αμυντικά όπλα και όχι Επιθετικά!

Τη Δευτέρα  επίσης θα παρουσιαστεί, επίσης, το πρόγραμμα υποστήριξης των οπλικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς μέσω του νατοϊκού NSPA.

Επιπλέον, για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας προωθείται πρόγραμμα συντήρησης κάποιων από τα παλαιότερα F-16 (Bl. 30), καθώς επίσης και του αντιαεροπορικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 30».  !!!!

Σημειώνεται ότι μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οδηγείται σε απεμπλοκή και η υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την παραλαβή των έξι τελευταίων, αλλά και την υποστήριξη των υπολοίπων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, επίσης, να ολοκληρωθούν και οι νομοτεχνικές διεργασίες που απαιτούνται για να προχωρήσει η υπόθεση της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Όπως είναι γνωστό, το έργο θα αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία ELBIT. Παράλληλα, προχωρούν ταχέως και οι εξελίξεις στο θέμα των φρεγατών.

Προχθές στον  ΥΕΘΑ ο παρέδωσε και επισήμως τον φάκελο της πρότασης της NAVANTIA ο Ισπανός πρέσβης στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα.

A port bow view of the Spanish Navy, F 100 Class Frigate, ALMIRANTE JUAN DE BORBON (F 102) underway in the Pacific Ocean during Combat Systems Ship Qualifications Trails on the Pacific Missile Test Center Range off the coast of California (CA).

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ισπανικής πρότασης είναι ότι πλέον περιλαμβάνει και τμήμα που προβλέπει τη ναυπήγηση φρεγατών F-110 στην Ελλάδα. Οπως η «Κ» έχει ήδη αποκαλύψει  οι Ισπανοί προτείνουν ως ενδιάμεση λύση νέες φρεγάτες τύπου Α-3000.