Γνώση και εμπειρία μαζεμένη από τα Πεδία των Ασκήσεων και τα Κέντρα των Επιχειρήσεων με ηρεμία των χρόνων αλλά και την ανησυχία και των ημερών …Ίσως προβλέποντας μια ακόμη Κρίση που βλέπει να έρχεται , Ο Καταδρομέας Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Τσέλιος ,προσπάθησε να μεταφέρει και να διδάξει υψηλή Στρατηγική στου Σπουδαστές της ΣΜΥ!
Η ανάπτυξη του Θέματος ( Εθνικές Κρίσεις και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ) απο τον Αρχηγό που σε όλη του τη ζωή , έμαθε να είναι στη πρώτη γραμμή κρούσεως ,δίδαξε με την πείρα των χρόνων ότι η γνώση είναι εκείνη που μετατρέπει έναν Μαχητή και μια Μάχη σε Στρατηγική Νίκη !
Υψηλή Στρατηγική από Έναν Καταδρομέα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι σπουδαστές της ΣΜΥ παρουσία των Αξιωματικών και των Καθηγητών της Σχολής …Που ίσως να έγιναν σοφότεροι μετά την ομιλία ,αλλά σίγουρα αποχώρησαν γεμάτοι απο τις εμπειρίες μιας ζωής ,απο έναν άνθρωπο που έζησε τα περισσότερα πρόσφατα γεγονότα και τα βίωσε !
Βετεράνος
Μερικές από τις ενότητες που ανέλυσε ο Στρατηγός και το Σύνθημα που έστειλε στους Σπουδαστές ήταν :
(Εκπαιδευμένοι , Προετοιμασμένοι , Ετοιμοπόλεμοι ,και κυρίως Αποφασισμένοι , με Πίστη στο Θεό, Πίστη σ’αυτό που είστε και σ’ αυτό που κάνετε.)
Η γνώση των Εθνικών θεμάτων και ειδικά των εθνικών κρίσεων, είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας και πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι Στρατιωτικοί
Εθνική Κρίση εννοούμε , μια αιφνίδια και σημαντική αλλαγή των σχέσεων, των ενεργειών και δραστηριοτήτων μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών.
Η αλλαγή αυτή των σχέσεων, αφορά κυρίως σύγκρουση συμφερόντων που προέρχονται από εκμετάλλευση εδάφους, υπεδάφους, θαλάσσιου ή εναέριου χώρου
Η προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, ο χειρισμός της κρίσης, είναι έργο κυρίως των διπλωματών και των συμβούλων συναφών υπουργείων.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες , των ημερών που γίνονται οι διαπραγματεύσεις , ορισμένα άτομα λαμβάνουν πολύ σοβαρές αποφάσεις, για πόλεμο ή ειρήνη, εμμένουν σε εθνικές θέσεις ή υποχωρούν εγκαταλείποντας εθνικούς στόχους και ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Βέβαια, η τελική σφραγίδα και υπογραφή, για την επίλυση της κρίσης, είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο οποίος πρεπει να λαμβάνει υπόψη του, και την Στρατιωτική Ισχύ της χώρας.
Με δεδομένο ότι, οι κύριοι πυλώνες ενος κράτους είναι η Οικονομία, η Εξωτερική πολιτική με την Διπλωματια και τέλος η Άμυνα με την ισχύ των Εν. Δυνάμεων, οι Κρισεις αναφέρονται σε κάποιον ή σε κάποιους από τους κύριους πυλώνες του κάθε κράτους.
Επιγραμματικά οι κυριότερες Εθνικές Κρίσεις με κάποια κύρια στοιχεία αυτών είναι:
– Η Οικονομική κρίση του 1893, με Πρωθυπουργό τον Χαρ. Τρικούπη με το γνωστό ” Δυστυχώς Επτωχεύσαμε “. Βέβαια τότε, έγιναν δαπάνες για έργα υποδομής του Κράτους και όχι για ιδιοτελείς σκοπούς.
– Ατυχής Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, με Πρωθυπουργό τον δημαγωγό Θ. Δηλιγιάννη. Η Ελλάδα υπέστη μεγάλη στρατιωτική ήττα με απώλεια εδάφους , η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει στο εξωτερικό , Πολεμικές αποζημιώσεις και υπήρξε εθνικός εξευτελισμός
Όμως, γενικά κάθε κρίση δημιουργεί και μία ευκαιρία, έτσι έχουμε την πατριωτική ανάταση του Μακεδονικού Αγώνα, με την ένοπλη φάση 1904-1908 , που με την θυσία του Παύλου Μελά και των λοιπών Μακεδονομάχων, ξύπνησαν εθνικές συνειδήσεις. Η προσφορά τους ήταν πολύ μεγάλη για την Μακεδονία και την Ελλάδα.
Το 1909 , με το Στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί , απαιτήθηκε και έγινε, νέα οργάνωση του Στρατού και αναβάθμιση των Ενόπλων δυνάμεων, σε κύρος , στα υλικά και Μέσα , στην αξιοπιστία και όπως αποδείχτηκε μετά τρία χρόνια, όλα αυτά ήταν αποτελεσματικά
-Βαλκανικοι Πόλεμοι 1912-1913.
Στην κρίση αυτή, Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ελευθ. Βενιζέλος και Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στράτου ο Διάδοχος Κωνσταντίνος
Με τους Βαλκανικούς πολέμους, η Ελλάδα απελευθέρωσε την Ήπειρο, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Μακεδονία και ένα μεγάλο μέρος από τα νησιά του Αιγαίου.
– Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Στην κρίση του Α’Π.Π, η μεν Ελλάδα ήταν στο πλευρό της Ανταντ , η δε Τουρκία στο πλευρό της Γερμανίας – ΑυστροΟυγγαριας. Με την λήξη του Α ‘ Π.Π. η Ελλάδα πήρε ένα μέρος της Θράκης. Η Μικρασιατική εκστρατεία, που είχε γίνει με εντολή και υποστήριξη των Συμμάχων, κατέληξε τον Αύγουστο του 1922, μετά τις εκλογές και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδος και με την συνωμοσία των Συμμάχων , σε καταστροφή και στο ξερίζωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
– Οικονομική κρίση του 1932.
Το παγκόσμιο κραχ του 1929, επηρέασε την τότε αδύναμη οικονομία της Ελλάδας, καταλήγοντας σε πτώχευση το 1932. Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ελευθ. Βενιζέλος. Η περίοδος 1932-1936 , ήταν ταραχώδης, ασταθής, με συνεχείς εκλογές, κινήματα και αλλαγές κυβερνήσεων.
– Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Στην κρίση του Β ‘ ΠΠ, η Ελλάδα τάχθηκε με το μέρος των Συμμάχων (Αγγλία, Γαλλία ). Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ι. Μεταξάς, ο οποίος απάντησε με το κοσμοϊστορικό ” ΌΧΙ “, στον Ιταλό πρέσβη το πρωί της 28ης Οκτ. 1940, όταν εκείνος του έδωσε το τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε την ελεύθερη διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων από το Ελληνικό έδαφος. Στη συνέχεια έχουμε το έπος του 1940, όπου η Ελλάδα δοξάστηκε και αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αφού κατατρόπωσε τον Ιταλικό Φασισμό.
– Κυπριακό 1955-1963
Την 1η Απριλίου 1955 αρχίζει ο ένοπλος αγώνας της θρυλικής ΕΟΚΑ, υπό τον Σχη και μετέπειτα Στρατηγό Γρίβα – Διγενή, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό και την Ένωσή της με την Ελλάδα.
Στις 6 Σεπ γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη βανδαλισμοί του τουρκικού όχλου, σε βάρος του Πατριαρχείου και του Ελληνισμού.
Ο απελευθερωτικός Αγώνας τερματίζεται στις 11 Φεβ 1959, όταν επιτεύχθηκε συμφωνία στη Ζυρίχη της Ελβετίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας .
Στις 23 Φεβ 1959, στο Λονδίνο, δημοσιεύονται τα κείμενα των συμφωνιών, βάσει των οποίων δημιουργείται η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Κύπρου. Εκεί καθορίσθηκαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδος και της Τουρκίας στην Κύπρο, ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ αντίστοιχα.
Με βάση τις συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου, η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγ 1960, με Πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ ‘ και Αντιπρόεδρο τον Τ / Κ Φαιζιλ Κιουτσουκ. Η Αγγλία διατήρησε δύο κυρίαρχες βάσεις, συνολικής έκτασης 154 τετρ. χιλιόμετρα στη Δεκελεια και στην περιοχή Ακρωτήριο Επισκοπης.
– Γεγονότα της Κύπρου του 1964.
Τον Φεβρουάριο του 1964 υπάρχει ένταση στην Κύπρο, μετά την πρόταση 13 σημείων από τον Πρόεδρο της Κύπρου για αναθεώρηση του Κυπριακού Συντάγματος. Η ένταση αυξήθηκε όταν οι Τ / Κ δημιούργησαν έξι θύλακες στον άξονα Λευκωσίας – Κερυνειας και Τ / Κ τομείς μέσα στην Λευκωσία.
Στις 8 Αυγ 1964, Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδίζουν την περιοχή της Τυλληριας στο ΒΔ τμήμα της Κύπρου.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο, έστειλαν μυστικά στην Κύπρο, μια Στρατιωτική Δύναμη 8 000 άνδρες, επιπέδου Μεραρχίας, με όλα τα Βαρέα όπλα και Μέσα.
Η διάρκεια παραμονής όμως αυτής της Μεραρχιας στην Κύπρο δεν υπήρξε μακρά, καθότι τον Νοέμβριο του 1967, μετά από τα αιματηρά γεγονότα στην περιοχή Κοφινού – Αγ. Θεοδώρων, που έγιναν βάσει Τουρκικού σχεδίου, το Στρατιωτικό Καθεστώς της Ελλάδος, υπο την πίεση των γεγονότων και των ξένων Δυνάμεων, ανακάλεσε την Στρατιωτική Δύναμη της Μεραρχίας με τον οπλισμό και τα Μέσα της.
Η Κύπρος ήταν πλέον χωρίς ισχυρή Στρατιωτική Ισχύ και στο έλεος των Τούρκων.
– Κρίση 1974 “ΑΤΤΙΛΑΣ “
Την 1η Νοεμβρίου 1973 στην εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης έγινε η δημοσίευση 27 αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που θα γινόταν από την Κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, δυτικά των νησιών Χίου, Λέσβου, Αγ. Ευστράτιου, και Λήμνου. Στις 29 Μαΐου μέχρι 4 Ιουνίου, η Τουρκία έστειλε το σεισμογραφικό πλοίο ” Τσανταρλι “, για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ένταση στις Ε / Τ σχέσεις.
Στις 15 Ιουλίου 1974, το Ελληνικό Στρατιωτικό Καθεστώς του Ιωαννίδη πραγματοποιεί Πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον του Προέδρου Μακάριου Γ’.
Στις 18 Ιουλίου 1974, οι Τούρκοι δημοσιεύουν νέους χάρτες με τα “δικαιώματα τους ” στο Αιγαίο, ενώ πληροφορίες στο εξωτερικό αναφέρουν ότι, η Τουρκία προετοιμάζει εισβολή στην Κύπρο. Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, η Τουρκία κάνει απόβαση στην Κύπρο και δημιουργείται μικρό προγεφύρωμα στην περιοχή της Κερυνειας. Το Στρατιωτικό Καθεστώς της Ελλάδος κήρυξε Γενική Επιστράτευση και αφού έχασε τον έλεγχο της κατάστασης στις 23 Ιουλίου εγκαταλείπει την εξουσία και γίνεται Μεταπολίτευση
Τοτε σχηματίζεται Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με Πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και Υπουργό Εξωτερικών τον Γ. Μαύρο και αμέσως αρχίζουν συνεχείς διαπραγματεύσεις και συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση λύσης.
Οι Τούρκοι όμως δεν τηρούν τις συμφωνίες και συνεχίζουν ύπουλα και παράσπονδα να αποβιβάζουν και να προωθούν νέες δυνάμεις στο μικρό προγεφύρωμα
Στις 14 Αυγούστου, οι Τούρκοι με ισχυρές δυνάμεις Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά της Κύπρου, γνωστή ως ΑΤΙΛΛΑΣ ΙΙ με τα γνωστά αποτελέσματα : 1619 αγνοούμενοι, 200.000 περίπου πρόσφυγες στην ίδια τους την Πατρίδα ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, 37 % του Κυπριακού εδάφους υπό κατοχή.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα, για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς όμως κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο Τ / Κ ηγέτης Ραουφ Ντεκτας ανακηρύσσει με τις ευλογίες και την συγκατάθεση της Τουρκίας σε ανεξάρτητο Τ / Κ Κράτος το Βόρειο τμήμα της Κύπρου , γνωστή ως Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.
– Ε / Τ Κρίση του 1987
Περί τα τέλη του έτους 1986, οι προκλήσεις των Τούρκων στο θαλάσσιο και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι συνεχείς.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1986, έγινε σοβαρότατο αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο στο Δέλτα του Έβρου κοντά στο χωριό Φέρρες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν από ελληνικής πλευράς ένας νεκρός Στρτης και ένας τραυματίας, και από πλευράς Τουρκίας δυο νεκροί, ένας Αξκος και ένας Στρτης.
Στις 19 Μαρτίου 1987, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ” Πιρι Ρέις ” συνοδευόμενο απο πολεμικά πλοία, εξηλθε στο Αιγαίο και παραβίασε κατά την διάρκεια της κίνησης του, την Ελληνική Υφαλοκρηπιδα.
Στις 25 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προβαίνουν σε προκλητικότατες δηλώσεις για τα ” δικαιώματα τους ” στο Αιγαίο, καθώς και ότι τις προσεχείς ημέρες το ερευνητικό σκάφος ” ΣΙΣΜΙΚ 1 ” θα εξέλθει από τα στενά των Δαρδανελιων, για έρευνες στο Β. Αιγαίο. Ταυτόχρονα κινητοποίησαν την 1η Στρατιά στην Αν. Θρακη και την 4η Στρατιά της Σμύρνης.
Κατόπιν τούτων, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τέθηκαν σε συναγερμό και έλαβαν θέσεις μάχης στους χώρους διασποράς. Οι δύο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου. Τελικα το ” ΣΙΣΜΙΚ 1 ” εξήλθε στο Αιγαίο, αλλά κινήθηκε εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων.
– Κρίση του Ιανουαρίου 1996
Όλες οι κυβερνήσεις της Τουρκίας δεν σταμάτησαν ποτέ, να προσπαθούν να θέσουν θέμα εθνικής κυριαρχίας πάνω σε μικρονησίδες και βραχονησίδες του Αν. Αιγαίου .
Τον Ιανουάριο του 1996, έχουμε την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού Ανδ. Παπανδρέου από τον Κ. Σημίτη , λόγω της βαριάς ασθένειας του πρώτου.
Στις 25 Δεκ 1995, φορτηγό τουρκικό πλοίο προσάραξε στις βραχονησίδες ΙΜΙΑ. Ελληνικό ρυμουλκό σπεύδει για την αποκόλληση του τουρκικού πλοίου, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν , ο καπετάνιος του πλοίου και γενικά οι Τούρκοι.
Στις 28 Δεκεμβρίου το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει τις βραχονησίδες ΙΜΙΑ ( τις αναφέρει ΚΑΡΝΤΑΚ ), σαν αναπόσπαστο τμήμα της Τουρκικής Επικράτειας. Στις 22 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Καλύμνου, πηγαίνει στην Αν. ΙΜΙΑ και υψώνει την Ελλ. Σημαία, την οποία στις 27 Ιανουαρίου την αφαιρούν Τούρκοι ” δημοσιογράφοι “, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Αν. ΙΜΙΑ με ιδιωτικό ελικόπτερο.
Την όλη διαδικασία αφαίρεσης της σημαίας, βιντεοσκόπησαν και την παρουσίασαν τα Τουρκικά Μ.Μ.Ε. Στις 28 Ιανουαρίου αφαιρείται η Τουρκική Σημαία απο το Πολ. Ναυτικό και αναρτάται πάλι η Ελληνική , συγχρόνως εγκαθίσταται και Φρουρά από άνδρες Ο.Υ.Κ. του Πολ. Ναυτικού για την φύλαξη αυτής.
Στη συνέχεια έχουμε προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκική Πολιτική Ηγεσία, όπου αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία διαφόρων μικρο νησιδων και βραχονησίδων του Αιγαίου κ όχι μόνο των ΙΜΙΑ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, υπό του Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Λυμπερη Χρ. κινητοποιούνται, και τίθενται σε υψηλή ετοιμότητα στους χώρους διασποράς. Έτσι, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε χτύπημα στο Αιγαίο ή αλλού.
Η Φρεγατα ” ΝΑΥΑΡΙΝΟ “, ευρισκόμενη στην περιοχή των ΙΜΙΩΝ, αναφέρει ότι, η Τουρκική Φρεγάτα ” Γιαβουζ “, βρίσκεται πλησίον της βραχονησίδας Δ. ΙΜΙΑ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31 Ιαν 96, φθάνουν πληροφορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών ότι, Ομάδα Τούρκων έχουν αποβιβασθει στην Δ. ΙΜΙΑ.
Αμέσως δίδεται εντολή από το ΓΕΝ στην Φρεγάτα ” ΝΑΥΑΡΙΝΟ ” , να απογειωθεί Ε / Π για να επιβεβαιώσει την πληροφορία , όπου στις 04.30 τα ξημερώματα επιβεβαιώνει τούτο.
Στις 31 0530 Ιανουαρίου, ξημερώματα, διαβιβάσθηκε εντολή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΟΥΚ από την βραχονησίδα Αν. ΙΜΙΑ και να πάρουν μαζί τους και την Σημαία. Στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής των ΙΜΙΩΝ, έμειναν εκείνες τις ώρες τα σώματα των τριών Ηρώων του πληρώματος του Ε / Π της Φρεγάτας ” ΝΑΥΑΡΙΝΟ “, που απογειώθηκε από αυτή αλλά δεν ξαναγύρισε για προσγείωση ποτέ. Η Κρίση έληξε. Μια γκρίζα περιοχή στο Αιγαίο. ήδη έχει γίνει.
– Παρούσα Κρίση.
Η Ελλάδα διέρχεται μια πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη φάση της ιστορίας της, η οποία είναι πρωτόγνωρη.
Οι Έλληνες ζούμε μια κρίση αξιών, όπου πρωτοστατεί η Οικονομική κρίση. Η καθημερινότητα έχει έλεγχο της οικονομίας και των υπουργείων από το ΔΝΤ, την Τρόικα ( θεσμούς ), εφαρμογή μνημονίων, έλεγχο Τραπεζών και διακίνηση κεφαλαίου, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, υποβάθμιση της Υγείας κ της Παιδείας, διαστρέβλωση της Ιστορίας, έλλειψη ανάπτυξης και ασφάλειας.
Αύξηση σε εκρηκτικό βαθμό του προβλήματος της Λαθρομετανάστευσης, το οποίο επί της ουσίας είναι σοβαρότερο απο το πρόβλημα της οικονομίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν όρθιες και τούτο χάριν των Αρχηγών, των Δκτων Σχηματισμών και Μονάδων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσεως όλα τα προβλήματα , των Στελεχών και του Μόνιμου Προσωπικού που αγωνίζονται νυχθημερόν με όλες τους τις δυνάμεις για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων και της αποστολής των και για το καλό της Πατρίδας μας.
Η συγκυβέρνηση η οποία επανασυγκροτήθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου, υπόσχεται αλλαγή του κλίματος, αφήνοντας πίσω το ” παλαιό “, φέρνοντας γρήγορα Ανάπτυξη, Ασφάλεια, Δικαιοσύνη, πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, Ευημερία, Πρόοδο, Υπερηφάνεια κλπ.
Αναμένουμε όλοι, όλα τα υποσχόμενα, κρατώντας πάντα επιφυλάξεις.
Κατόπιν τούτων, συμπεράνουμε ότι οι περισσότερες κρίσεις είναι Ε / Τ Κρίσεις, οι δε επιδιώξεις και γενικά οι Στόχοι όλων των τουρκικών κυβερνήσεων είναι :
. Η αμφισβήτηση και ακύρωση των Διεθνών Συνθηκών, ( Λωζανης, Ιταλο τουρκικη 1932 ) και η αναθεώρηση τουτων.
. Η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στο Αιγαίο.
. Η δημιουργία προβλημάτων στην Ελλάδα με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου και θαλάσσιου χώρου
. Η δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
. Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, εάν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 νμ στα 12νμ.
. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα όρια ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο.
. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και επιδιώκει την συνεκμετάλλευση και κατ ‘ουσίαν την διχοτόμηση του Αιγαίου.
. Η Τουρκία δυσφημεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, ότι καταπιέζει την Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, την οποία ονομάζει Τουρκική, όταν η ίδια δεν σέβεται και δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες.
. Προκαλεί και δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα στην Κύπρο, ενώ συνεχίζει να κατέχει το 37 % του Κυπριακού εδάφους, με στρατεύματα κατοχής και έποικους.
Εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση των Ε / Τ σχέσεων, μπορούμε να πούμε ότι :
– Η Πολιτική της Τουρκίας, θα συνεχίσει να είναι επιθετική και διεκδικητική
– Η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας αυξάνει , έναντι της Ελλάδος που είναι καθηλωμένη και την επηρεάζει η Οικονομική κρίση.
– Η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθειά της , να αναδειχθεί ως Περιφερειακή Δύναμη της περιοχής , παρ ‘ότι την περίοδο αυτή υπάρχουν σημαντικά εμπόδια ( κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ισραήλ , Πόλεμος στη Συρία , Όξυνση του μόνιμου προβλήματος με τους Κούρδους )
– Το πρόβλημα της Λαθρομετανάστευσης επηρεάζει και την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ο,τι είναι δυνατόν, αλλά για την Ελλάδα η Λαθρομετανάστευση είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα , με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Συνεπώς τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά, τόσες πολλές επικίνδυνες προκλήσεις και προβλήματα, που αφορούν την Οικονομία, την Ασφάλεια , την Άμυνα , και την Εθνική κυριαρχία.
Τελειώνοντας (είπε ), ότι για την αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής και των λοιπών προκλήσεων και κινδύνων χρειάζεται :
. Εθνική Στρατηγική με όραμα και ρεαλισμό, την οποίαν πρέπει να την χαρακτηρίζει η Σταθερότητα.
. Να προβλέπονται οι Στόχοι και να παρακολουθούνται οι κινήσεις της Τουρκίας , για να μην ακολουθούμε τα γεγονότα παθητικά μέχρι το επόμενο θερμό επεισόδιο , χάνοντας τα Στρατηγικά μας πλεονεκτήματα
. Να υπάρχει Στρατιωτική Ισχύς, η οποία πρέπει να είναι πραγματική “Δύναμη Αποτροπής ” υπολογίσιμη από τους Τούρκους , καθότι αποδείχτηκε ότι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν καλύτερα τον διάλογο, μόνο όταν υπάρχει Στρατιωτική Ισχύς.
. Να υπάρχει Εθνική Ηγεσία , η οποία να Πιστεύει και να Εμπνέει τους Έλληνες , Να λαμβάνει Ορθές και εφαρμόσιμες αποφάσεις, για να είναι Αποτελεσματικές
Τέλος απευθυνόμενος στους Σπουδαστές ( είπε ) :
Αγαπητοί Σπουδαστές ,
Στη στρατιωτική σας ζωή σε περίοδο Κρίσης , όπου η Πατρίδα μας θα βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου , πρέπει να είστε :
Εκπαιδευμένοι , Προετοιμασμένοι , Ετοιμοπόλεμοι ,και κυρίως Αποφασισμένοι , με Πίστη στο Θεό, Πίστη σ’αυτό που είστε και σ’ αυτό που κάνετε.
Εκείνες τις ώρες, Οικογένειά σας και αδέλφια σας είναι το πλήρωμα του άρματος ή του πυροβόλου που υπηρετείτε, είναι η Ομάδα σας , η Διμοιρία σας, είναι ο Λόχος σας. Από την ισχύ των όπλων σας, εξαρτάται πολλές φορές και η διαπραγματευτική ισχύς στα κέντρα αποφάσεων της χώρας μας.
Τέλος να θυμάστε πως εκείνες τις ώρες, η Τιμή και η Αξιοπρέπεια της Ελλάδος εξαρτάται από τις ενέργειες ενός Υπαξιωματικού ή Αξιωματικού , που βρίσκονται στο καθήκον και σε περιοχή ενδιαφέροντος
Καλή συνέχεια …Η Παναγία Μας και Μαζί σας.