Τον πρώτο απολογισμό της πυκνής τετραετούς θητείας του στη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), μόλις ενάμιση μήνα από την αποστρατεία του, κάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο Επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλά για τους στόχους που έθεσε και κατάφερε να επιτύχει, τα ελληνοτουρκικά, την κρίση στον Εβρο,την πιθανή ενασχόλησή του με την πολιτική.
«Δεν είχα στο μυαλό μου ποτέ ως τελικό σκοπό το να γίνω αρχηγός, ιδιαίτερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομως, οφείλω να πω ότι η υγιής φιλοδοξία κάθε ανθυπολοχαγού, ανθυποσμηναγού, σημαιοφόρου πρέπει να είναι να ηγηθεί κάποτε του κλάδου του και ευρύτερα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην περίπτωσή μου τα πράγματα εξελίχθηκαν φυσιολογικά, ήταν μια τυπική καριέρα ενός αξιωματικού ο οποίος έφτασε στην κορυφή», αναφέρει.
Οι τέσσερις στόχοι
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ξεκινώντας τη θητεία του ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων έθεσε τέσσερις στόχους: «Τη βελτίωση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της εξοπλιστικής ενίσχυσης, τη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του προσωπικού, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των στελεχών, την καλύτερη και ποιοτικότερη στελέχωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», περιγράφει ο ίδιος και κατάφερε να τους επιτύχει όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την τελετή της αποστρατείας του.
Η κρίση του ΕΒΡΟΥ
Ήταν ένας μήνας συνεχούς πίεσης σε όλη τη μεθόριο. Στις Καστανιές, με οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής αποπειράθηκαν να ρίξουν τον φράχτη. Εντελώς απροκάλυπτα.
Είχαμε μάχες σώμα με σώμα. Στο δάσος των Καστανιών είχαν στρατοπεδεύσει χιλιάδες κόσμου σε αντίσκηνα, βλέπαμε τα λεωφορεία από την Αδριανούπολη που τους μετέφεραν». Εχοντας μεταβεί και ο ίδιος στο πεδίο τις δύσκολες εβδομάδες του Μαρτίου του 2020, διαβεβαιώνει: «Υπήρχαν σχέδια και ήμασταν έτοιμοι για όλες τις περιπτώσεις», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την κρίση στα σύνορα του Εβρου που ξεκίνησε ενώ ήταν μόλις 40 ημέρες που είχε αναλάβει την αρχηγία του ΓΕΕΘΑ.
Το «θερμό» καλοκαίρι 2020
Ο Επίτιμος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μιλά επίσης για το πώς εκτίμησε την κατάσταση μετά την κρίση του ΕΒΡΟΥ και πώς προετοιμάστηκε για αυτή: «Με τη λήξη της κρίσης στα σύνορα, ήμουν πεπεισμένος και εισηγήθηκα στην πολιτική ηγεσία ότι θα έρθει και κάτι άλλο.
Για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν ότι αυτό που έγινε στον Εβρο εξελήφθη ως «ήττα», η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Δεύτερον, από δηλώσεις και ενέργειες φαινόταν ότι η κατάσταση θα συνεχιζόταν. Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Οι Τούρκοι θεωρούσαν το πεδίο πρόσφορο. Εμείς, λοιπόν, προετοιμαστήκαμε εγκαίρως, καταρτίσαμε σχέδια και εναλλακτικά, βελτιώσαμε τον σχεδιασμό και είχαμε όλες τις πιθανότητες στο μυαλό μας.
Ετσι, όταν τελικά έγινε, ήμασταν και πάλι έτοιμοι», λέει, αναφερόμενος στο «θερμό» καλοκαίρι του 2020, επισημαίνοντας ότι – λόγω και των τουρκικών ενεργειών – για πρώτη φορά το σύνολο του στόλου είχε βγει στο Αιγαίο.
«Κινητοποιήθηκαν στο σύνολό τους οι Ένοπλες Δυνάμεις – Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία –, έμειναν κινητοποιημένες για κάθε ενδεχόμενο επί πάρα πολύ καιρό.
Αυτή η κρίση ξεκίνησε Ιούλιο και κράτησε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με σκαμπανεβάσματα στην έξαρσή της. Ομως, ήμασταν παντού. Σε κάθε εσχατιά της ελληνικής γης, σε θάλασσα και αέρα», περιγράφει.
Η εκτίμησή του για την Τουρκία
«Σήμερα η Άγκυρα έχει – σε έναν βαθμό – ηρεμήσει σε επίπεδο ρητορικής, αλλά δεν νομίζω αυτό να διαρκέσει για πολύ.
Οταν κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, θα ξαναγυρίσει σε περίοδο διεκδικήσεων. Ηδη το κάνει. Δηλαδή, δεν μας λένε «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», μας λένε «θα έρθουμε απόγευμα»».
Μια πιθανή κρίση στο Καστελλόριζο
«Η «Yeni Safak» με χαρακτήρισε τρελό και προκλητικό», λέει ο Κωνσταντίνος Φλώρος, «επειδή είπα ότι δεν θα αφήσω να χαθεί ούτε μία σπιθαμή γης. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει σημειακή κρίση.
Δεν θα δεχόμουν μια κρίση περιορισμένη σε ένα σημείο όπου δεν έχω το πλεονέκτημα. Αν προέκυπτε κάτι στο Καστελλόριζο, η «κρίση» θα μεταφερόταν σε όλη τη μεθόριο: από το Ορμένιο μέχρι το Καστελλόριζο
. Δεν θα θυσίαζα τη ζωή Ελλήνων σε ένα σημείο που «αυτός» επιθυμεί. Ολα αυτά, βέβαια, υπό τις γενικές οδηγίες, κατευθύνσεις και αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».
Η φρεγάτα Υδρα
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων και των επακόλουθων οργανωτικών τομών, ο Στρατηγός Φλώρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «παιδί του», όπως αποκαλεί τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
«Ηταν κάτι που έλειπε, ώστε οι Ειδικές Δυνάμεις να αποκτήσουν ενιαία διοίκηση κατά τα σύγχρονα πρότυπα όλων των κρατών εδώ και δεκαετίες – που εμείς υστερούσαμε για συντεχνιακούς λόγους. Αυτό το σχήμα επιφέρει οικονομία κλίμακος στα υλικά, ομογενοποίηση της εκπαίδευσης, του δόγματος, των μεθόδων, των ασκήσεων, των δυνατοτήτων.
Ηδη οι μονάδες αξιολογούνται από νατοϊκές Αρχές με άριστα». Αλλωστε, κομάντος του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ επανδρώνουν σήμερα τη φρεγάτα «Υδρα» που στις αρχές της εβδομάδας απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες».
«Δεν έχω κανενός είδους πολιτική φιλοδοξία. Δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Ομως, είμαι αυτός που είμαι και αν η πατρίδα πιστεύει ότι μπορεί να με αξιοποιήσει κάπου, θα την υπηρετήσω, όπως την υπηρέτησα επί 45 χρόνια από τη θέση του αξιωματικού», κατέληξε τη συνέντευξή του ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ωστόσο παραδέχτηκε ότι ήδη έχει δεχθεί τις πρώτες κρούσεις.