Στρατηγός Κωσταράκος : «ΆΟΡ» Επιτέλους το «Εθνικό μας τυφέκιο»… Από τους Έλληνες για τους Έλληνες.

Με μεγάλη έκπληξη, χαρά και περηφάνια διάβασα σε έγκυρο ειδικό στρατιωτικό/αεροπορικό site ότι ομάδα ειδικών και επιστημόνων σχεδίασε και προτείνει την παραγωγή ενός δικού μας «εθνικού τυφεκίου», με την ονομασία «Άορ»

(Αρχαιοελληνική λέξη που χρησιμοποιήθηκε στα 1200-1000 πχ για να ονομάσει το νέο καλύτερο ξίφος που παράχθηκε τότε-η λέξη αορτήρας είναι παράγωγο ).

Πρόκειται για ένα νέο τυφέκιο ελληνικής σχεδίασης και (ευχόμαστε) ελληνικής κατασκευής που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό τυφέκιο G3 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόταση για το νέο τυφέκιο έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΣ και αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας παρουσίασης του νέου όπλου στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους αρμόδιους επιτελείς.

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες ή απεικονίσεις γιατί (απ ότι κατάλαβα) οι κατασκευαστές δεν ήθελαν να δώσουν την περιγραφή, τα χαρακτηριστικά και τα λοιπά δεδομένα του τυφεκίου «ΆΟΡ» πριν αυτό παρουσιαστεί στην αρμόδια εθνική ηγεσία και στους δυνητικούς χειριστές του. Και αυτό τους τιμά στο έπακρο.

Δεν γνωρίζω ούτε την ομάδα των κατασκευαστών, ούτε τα χαρακτηριστικά ή τις δυνατότητες του τυφεκίου. Τα τυφέκια είναι μια προσωπική μου «αδυναμία». Δημοσίευσα το πρώτο μου άρθρο για «Την εξέλιξη των τυφεκίων», ως νεαρός Ανθλγός το 1978, στη «Στρατιωτική Επιθεώρηση», το μόνο στρατιωτικό περιοδικό της εποχής.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και να που τώρα συζητάμε για νέο τυφέκιο των ΕΔ. Και το σημαντικό σ αυτή την υπέροχη ιστορία είναι έχουμε πρόταση για ένα τυφέκιο Ελληνικό!! Επιτέλους!!! Σχεδιασμένο από τους Έλληνες για τους Έλληνες!!(Και αργότερα ίσως και για άλλους).

Δεν έχει καμία σημασία αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα αλλά τυφέκια στη διεθνή αγορά, και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διάφορες αρχικές τεχνικές ατέλειες (αν υπάρχουν). Δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία ούτε καν τα επί μέρους χαρακτηριστικά του.

Ότι και να συμβαίνει, όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει θα διορθωθεί άμεσα και θα εφαρμοσθεί στο τυφέκιο ΑΟΡ Α1 που θα ακολουθήσει άμεσα με βάση τις παρατηρήσεις των Ελλήνων στρατιωτών. Το όπλο που θα πάρει στα χέρια του τελικά ο Έλληνας μαχητής είμαι σίγουρος ότι θα είναι τέλειο.

Με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας έχουμε βοηθήσει παρά πολλές ξένες βιομηχανίες όπλων, αρμάτων μάχης, πυραύλων, αεροσκαφών καθώς και διάφορα ναυπηγεία φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και μετά να μας τα πουλήσουν.

Είναι καιρός να δουλέψουμε πλέον για τον εαυτό μας. Το κόστος θα είναι σίγουρα απίστευτα μικρότερο από οποιαδήποτε ξένη λύση και τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα. Εξ άλλου το εργοστάσιο κατασκευής είναι κρατικό και επιτέλους θα επαναλειτουργήσει.

Δεκάδες υποκατασκευαστες θα ενεργοποιηθούν για τη δημιουργία του τυφεκίου και εκατοντάδες Έλληνες (χιλιάδες ίσως αργότερα) θα βρουν δουλειά. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει (γιατί σίγουρα θα υπάρξουν καλοθελητές με «καλύτερες προτάσεις») αν κάποια εταιρία στο Γιοχανεσμπουργκ ή στη Σιγκαπούρη κατασκευάζει ένα καλύτερο όπλο. Αυτό είναι ένα παιγνίδι χωρίς τέλος.

Το ΆΟΡ θα είναι το δικό μας τυφέκιο. Από ελληνικά χέρια, με ελληνικά λεφτά σε Έλληνες στρατιώτες. Καμία αντίρρηση δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Η ανάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας πρέπει να αρχίσει από κάπου.

Εξ άλλου το παράδειγμα του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που «θάφτηκε» το 2000 με «ύποπτες» αιτιολογίες πρέπει να μας έχει γίνει μάθημα.

Το τυφέκιο πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτό από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, οι νόμιμες διαδικασίες να υλοποιηθούν αστραπιαία με απόλυτη διαφάνεια και τα ΕΑΣ (δηλαδή η περίφημη ΕΒΟ με παράδοση στη παραγωγή των τυφεκίων G3), να πάρουν εντολή να προχωρήσουν άμεσα στην παραγωγή του.

Οι γνωστές καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες μηνών και ετών πρέπει να «αποφευχθούν». Η Επιτροπή του ΓΕΣ που όπως διάβασα ερευνά την παγκόσμια αγορά για το τι τυφέκιο πρέπει να προμηθευτούμε, πρέπει να αλλάξει αποστολή και να ασχοληθεί με προτάσεις βελτίωσης του νέου ελληνικού τυφεκίου.

Το θέμα δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει σίγουρα σχέση και με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης της χώρας που επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός.

Η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε και επιδιώκουμε όμως θα έρθει μόνο με τέτοιες πρωτοβουλίες. Νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αύξηση του ΑΕΠ και ένα εξαγώγιμο προϊόν έτοιμο για τη διεθνή αγορά, για να πουληθεί σε φίλους και λιγότερο φίλους, (εφικτό όμως μόνον αν το υιοθετήσει και το χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός).

Αυτή θα είναι και η πρώτη αποφασιστική συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Πρώτη, γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουν σίγουρα το «εθνικό πλοίο», «το εθνικό drone » και το «εθνικό τακτικό όχημα» και άλλες «εθνικές πλατφόρμες αμυντικού υλικού».

Η κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας κατά 50% μέχρι το 2035 θα πρέπει να αποτελέσει κατά τη γνώμη μου εφικτό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και της αμυντικής μας βιομηχανίας. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο ΑΕΠ γρήγορα.

Περιμένουμε με πραγματική ανυπομονησία την πρώτη παρουσίαση του τυφεκίου «ΆΟΡ» στο ΓΕΣ. Πρέπει να γίνει άμεσα.

Σχόλιο: Εμείς εδώ στο Veteranos.gr  έχουμε μια ένσταση και οφείλουμε να την καταθέσουμε …Αυτήν την χρονική στιγμή δεν χρειαζόμαστε άμεσα ατομικά τυφέκια ,με το ίδιο διαμέτρημα και πολύ σωστά, αφού έχουμε  Εκατοντάδες χιλιάδες πυρομαχικά πρώτης γραμμής !

Επίσης έχουμε χιλιάδες αχρησιμοποίητα τυφέκια στις αποθήκες G3 και μια καλή κίνηση θα ήταν η αναβάθμιση του τυφεκίου αυτού ,μια κίνηση που το ΓΕΣ με τον τότε Διευθυντή ΠΖ τον Στρατηγό Λιάκο Γεώργιο είχε ήδη ξεκινήσει

Δεν χρειαζόμαστε ατομικά τυφέκια αλλά άλλα Έξυπνα  Οπλικά συστήματα που θα κάνουν τη διαφορά στις επιχειρήσει …ο πόλεμος του Καυκάσου πρέπει να μας έχει διδάξει πολλά ...Ελπίζουμε μόνο να μην γίνεται η αγορά για να γίνει