Στρατηγός Κωσταράκος :Τελικά μόνο για εξοικονόμηση Χρημάτων δεν ήταν …Η Εντολή της «διάλυσης» του Γραφείου της Ε.Ε!

Ο Στρατηγός Κωσταράκος  με νέα ανάρτησή του Καρφώνει κυριολεκτικά το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία ,αποκαλύπτοντας με στοιχεία, οτι η διαταγή της «διάλυσης» της Ελληνικής Αποστολής  της Ε.Ε ,6 μήνες πρίν την λήξη της θητείας ,δεν έγινε για Οικονομικούς λόγους ,όπως κάποιοι διέρρευσαν

Τελικά δεν είναι θέμα εξοικονόμησης χρημάτων …..

Πολύ μελάνι και πολύ χολή χύθηκε με αφορμή τις αναρτήσεις μου για το προσωπικό που στελεχώνει το επιτελείο μου στις Βρυξέλλες. Πολλοί με συμβούλευσαν να σταματήσω να ασχολούμαι. Δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. Για μένα η αδικία απέναντι στα στελέχη είναι σοβαρό θέμα.

Επειδή δεν είναι στη φύση μου να σιωπώ και να εγκαταλείπω τον οποιονδήποτε αγώνα, θα συνεχίσω. Επειδή όμως κατάλαβα ότι οι περισσότεροι εκ των σχολιαστών δεν είχαν σαφή εικόνα για την οικονομική διάσταση του θέματος, θα ήθελα να προσφέρω συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να κάνω την όλη υπόθεση πιο κατανοητή. Για την ιστορία του πράγματος.

Τέσσερα στελέχη έχουν ήδη επαναπατριστεί, εκτελώντας τις σχετικές διαταγές των ΓΕ. Αυτό μου προκάλεσε εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, τόσο σε θέματα ασφαλείας όσο, και κυριότερα, στη λειτουργία της Προεδρίας, όπως είχα κατ’ επανάληψη διαμηνύσει στους αρμοδίους.

Τι κερδίζει όμως, σε όρους οικονομικούς και συναισθηματικούς, ο κάθε θεσμικός εμπλεκόμενος με βάση τις οικονομικές απολαβές των στελεχών για το πεντάμηνο που θα παρέμεναν και την ζημιά που έκανε στην αποστολή μου. :

1 Το ΓΕΕΘΑ: Δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος. Τα επαναπατρισθέντα στελέχη δεν μισθοδοτούνταν από τον δικό του προϋπολογισμό.

Η ευχαρίστηση του ΓΕΕΘΑ από το ότι μου δημιούργησε πρόβλημα και αναστάτωση είναι τεράστια. Η εμπάθεια και η εμμονή δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη αλλά κάποιοι προσλαμβάνουν άγρια χαρά όταν κάνουν κακό σε εκείνους που (δεν) τους φταίνε ή τους εχουν άχτι. Ενδεχομένως να πρέπει να προσμετρηθεί και η χαρά από την επιβεβαίωση της ισχύος του.

2 Το ΓΕΣ: Εξοικονομεί €53.619 από την μισθοδοσία των δύο στελεχών που επαναπάτρισε πρόωρα (Τχης, Αλχιας). Σε συναισθηματικούς όρους, δεν προκύπτει κέρδος.

Το ΓΕΣ δεν επιδιώκει ευχαρίστηση γιατί γνωρίζω ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εμπλακεί σε αυτό το σχέδιο υπονόμευσής μου, αλλά εξαναγκάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και υπάκουσε ως όφειλε.

Αναγνωρίζω ότι έχει υπάρξει εξαιρετικά υποστηρικτικό καθόλη την διάρκεια της αποστολής μου. Επιστρέφοντας στα οικονομικά, το προκύπτον για το ΓΕΣ όφελος, είναι ισοδύναμο με 7 ώρες πτήσεως ενός ελικοπτέρου CHINOOK, όσο απαιτείται δηλαδή μια μόνο επίσκεψη της πολιτικής ή/και στρατιωτικής ηγεσίας σε κάποιο νησί, χωρίς να συνυπολογίζονται μισθοί, εκτός έδρας αποζημιώσεις, τέλη αεροδρομίων, διατροφή, ενδεχομένως διαμονή κλπ. (Κόστος Ε/Π CHINOOK περίπου €7.500/ώρα πτήσεως).

Εναλλακτικά, αντιστοιχεί σε 10 περίπου ώρες πτήσεως ενός VIP αεροσκάφους της ΠΑ (κόστος πολιτικών αφων Gulfstream V και Embraer περίπου €5.500/ώρα πτήσεως και €5.000/ώρα αντίστοιχα).

Δηλαδή για να γίνει πλήρως κατανοητό, μία επίσκεψη στις Βρυξέλλες ή σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ισοδυναμεί με το κέρδος από τη μισθοδοσία των 5 μηνών των στελεχών του ΣΞ που επαναπατρίσθηκαν, χωρίς να υπολογίζουμε τα αεροδρόμια, τους μισθούς, τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των υπασπιστών και των συμβούλων, το κόστος διαμονής, το κόστος διατροφής, κλπ. Αυτά τα τελευταία ανεβάζουν το συνολικό κόστος πολύ περισσότερο.

3 Το ΓΕΝ: Εξοικονομεί €43.315 από τη μισθοδοσία των δυο στελεχών που επαναπάτρισε πρόωρα (Ακστής, Επκστής). Θέλω να πιστεύω ότι δεν επιδιώκει ευχαρίστηση αλλά ότι εξαναγκάστηκε και εκείνο από το ΓΕΕΘΑ και υπάκουσε ως όφειλε.

Το οικονομικό όφελος είναι ισοδύναμο με 8 περίπου ώρες πτήσεως ενός VIP αεροσκάφους της ΠΑ, δηλαδή ουσιαστικά μία επίσκεψη με επιστροφή στις Βρυξέλλες ή σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς να συνυπολογίσουμε τα λοιπά έξοδα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

4 Να διευκρινίσω ότι είμαι απόλυτα υπέρ των επισκέψεων που επιβάλει η διπλωματία. Δεν σχολιαζω τη χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους απο όποιον του επιτρέπει ο Πρωθυπουργός.Η πετυχημένη διπλωματία και οι υψηλού επιπέδου επαφές είναι ένα κύριο στρατηγικό μας όπλο. Και εμείς εδώ εξυπηρετούμε τον ίδιο σκοπό και μάλιστα εργαζόμενοι πιο εντατικά και με μεγαλύτερη επιτυχία, όπως καλά γνωρίζουν οι ιθύνοντες.

5. Απλά νομίζω ότι η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα έπρεπε να αποφύγει να λειτουργήσει σε βάρος μου, να συνειδητοποιήσει ότι όλοι έχουμε ταχθεί και υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό από διαφορετικά πόστα, να αναγνωρίσει ότι δεν υφίσταται ουδεμία σύγκρουση ή επιθυμία αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και τελικά να κωφεύσει στις φωνές εκείνων που άδραξαν την ευκαιρία της ψύχρανσης και για την ικανοποίηση προσωπικών παθών προέτρεπαν για την εξουδετέρωση ενός από τα κυρία όργανα πολιτικής και όχι μόνο, που διαθέτει η χωρα και οι ΕΔ στο εξωτερικό. Και τελικά έπρεπε να υπερασπίσει τα στελέχη που αδικήθηκαν.

6. Όλα τα στοιχεία υπολογισμού των πόρων είναι ακριβή. Τα στοιχεία κόστους ανά ώρα πτήσεως των πτητικών μέσων έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 2808 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, της 5ης Νοεμβρίου 2016) και ενδέχεται να έχουν λίγο στρογγυλευτεί, όχι όμως σημαντικά, ώστε να μην επηρεάζουν το σκεπτικό της ανάρτησης μου.

7. Η αναφερόμενη επιβάρυνση του προϋπολογισμού των Γενικών Επιτελείων με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ειναι απόλυτα παραπλανητική. Η αποστολή σχεδιάστηκε και διατάχθηκε έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Κλάδων.

Απλώς τα ΓΕ ανέστειλαν την στελέχωση κάποιων απο τις εκατοντάδες θέσεις εξωτερικού που καλύπτουν ανα τον κοσμο, για τρία(3) χρόνια, και διέθεσαν το ισάριθμο προσωπικό στις Βρυξελλες.

Οι θέσεις των οποίων ανεστάλη η επάνδρωση , θα στελεχωθουν ξανά απο φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα ολοκληρωθεί η αποστολή μου. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα εξοικονόμησης πόρων.

Ήταν αναδρομολόγηση. Απλά και εύκολα. Δυστυχώς φτιάχτηκε ακόμα και παραπλανητική ΚΥΑ με κατάργηση θέσεων που δεν επανδρώθηκαν ποτε ή έπαψαν να καλύπτονται πριν πολλά πολλά χρόνια, ή θέσεων που δεν θα καταργηθούν γιατί θα αναδρομολογηθούν.

Με την ΚΥΑ αυτή, κάποιοι αρμόδιοι παραπλάνησαν τους Υπουργούς που υπέγραψαν. Κάποιοι έμπειροι συνάδελφοι το κατάλαβαν και το ανέφεραν και τους ευχαριστώ γι αυτό.

Υστερόγραφο 1: Αν ο μισθός μου ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του Έλληνα αντιστράτηγου (χωρίς παιδιά) ή του Έλληνα Πρέσβη στις Βρυξέλλες, θα ζητούσα από τα Γενικά Επιτελεία να εγκρίνουν στα επαναπατρισθέντα στελέχη άδειες άνευ αποδοχών και θα τους μισθοδοτούσα ο ίδιος. Δυστυχώς δεν είναι.

Υστερόγραφο 2: Πραγματικά με στεναχωρεί το γεγονός οτι τέσσερα στελέχη των ΕΔ αδικήθηκαν, το Γραφείο μου και η αποστολή μου απαξιώθηκαν για να εξασφαλισθεί δήθεν το χρηματικό ισοδύναμο δυο(2) ταξιδιών της πολιτικής ηγεσίας στις Βρυξελλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Τελικά ούτε αυτή η εξοικονόμηση θα γίνει.Τζάμπα ζημιά κάνανε. Εγώ ντρέπομαι πολυ γι αυτες τις ενέργειες. Είναι κρίμα, αξίζουμε καλύτερα.