«Συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική …Τι απαντά ο ΥΕΘΑ

«Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων(ΣΑΓΕ) ενέκρινε, τον Οκτώβριο του 2020, τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση και η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική εκτός αποφάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος «η στρατιωτική επιχείρηση «ΤΑΚUΒΑ» αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε, αποτελεί μέρος της επιχείρησης «ΒΑRΚΗΑΝΕ» στην ευρύτερη περιοχή του LΙΡΤΑΚΟ (ΒΑ της πρωτεύουσας της χώρας ΒΑΜΑΚΟ) στο Μάλι.

Σκοπός της είναι η παροχή «Advise, Assist and Accompany (3A) at fight», προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ».

«Εν προκειμένω», παρατήρησε, «οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε., τη θαλάσσια ασφάλεια και προξενεί μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, με άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης. Επιπρόσθετα, ενδεχόμενη εθνική συνεισφορά της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση έχει προφανή πολιτικά οφέλη και ενισχύει τη στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας, η γαλλική κυβέρνηση έχει αντίστοιχα εκφράσει πρόθεση στήριξης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επιπλέον, η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζοντας:

«Σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική (ΕΘΣΣ) και στο πλαίσιο των στόχων και των αρχών της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία:

– Στην ανάδειξη των ΕΔ ως θεμελιώδους καθοριστικού παράγοντα εθνικής ισχύος για την εφαρμογή της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, ικανών να διασφαλίσουν τις αρμοδιότητες της χώρας που καθορίζονται από διεθνείς συμβάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών και τα λοιπά εθνικά συμφέροντα(στο μέτρο που τους αφορά και τους αναλογεί), να ανταποκριθούν με επιτυχία σε ειρηνευτικές αποστολές στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών καισυμμαχιών και γενικά να συμβάλλουν ενεργά στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας,

-Στην ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στα θέματα της ασφάλειας και ειδικά της άμυνας και
-Στη συμμετοχή ως αξιόπιστου συμμάχου και εταίρου, στις δυνάμεις, επιχειρήσεις και αποστολές του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών ή συνεργασιών».

Την ερώτηση υπόγραψαν οι βουλευτές: Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας, Ελευθέριος Αβραμάκης, Αθανάσιος Αθανασίου, Τρύφων Αλεξιάδης, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Σταύρος Αραχωβίτης, Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Γκιόλας, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Μάριος Κάτσης, Σπύρος Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Κώστας Μάρκου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς, Αθανάσιος (Θάνος)Μωραϊτης, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Παύλος Πολάκης, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκουφά, Χρήστος Σπίρτζης, Νικόλαος Συρμαλένιος, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης,Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλαος Φίλης, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Χαρίτου, Ραλλία Χρηστίδου και Γεώργιος Ψυχογιός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ