Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»: Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία για την αποχώρησή τους

Επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από τη Συνθήκη «Open Skies» -ελληνιστί «Ανοιχτοί Ουρανοί»- έλαβε η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το απόγευμα της Πέμπτης είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των όρων της Συνθήκης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο επιστροφής της Ουάσιγκτον στη Συνθήκη, εφόσον «η Ρωσία συμμορφωθεί πλήρως» μ’ αυτή.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει το αμερικανικό «κατηγορώ», ισχυριζόμενη μάλιστα, ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή, η οποία προέβαινε σε τακτικές παραβιάσεις της «Open Skies».

«Οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας αποτελούν μια πρόφαση των ΗΠΑ για να αποχωρήσουν. Ιδίως από τη στιγμή που κανένας στην Ουάσιγκτον δεν παρουσίασε κάποιο στοιχεία προς υπεράσπιση των ισχυρισμών τους» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.


Διάφορα Άρθρα